Πιθανή αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε έτοιμη να επανεκκινήσει το επίμαχο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να ρίξει τα "εξαιρετικά υψηλά" κόστη δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μία εβδομάδα μετά την πολυσυζητημένη δήλωσή του πως "η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ", ο πρόεδρος της ΕΚΤ,
Mario Draghi δεσμεύτηκε να καταρτίσει μια σειρά πρόσθετων μη συμβατικών μέτρων με στόχο να διασώσει το ευρώ και να επιτρέψει στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ να τροφοδοτήσουν με καύσιμα την ευρύτερη οικονομία.

"Το διοικητικό συμβούλιο, σε συμφωνία με την εντολή του να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και με διατήρηση της ανεξαρτησίας του να καθορίζει τη νομισματική πολιτική, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες πράξεις ανοιχτής αγοράς, μεγέθους επαρκούς για να επιτύχει το στόχο του", δήλωσε ο Draghi στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς της Ευρωζώνης να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό αγοράς κρατικών ομολόγων από τα ταμεία EFSF και ESM, έτσι ώστε η στήριξη που θα παρέχεται στις κυβερνήσεις θα συνοδεύεται με αυστηρούς όρους.

Οι αγορές παγκοσμίως απογοητεύτηκαν από την απουσία επιθετικής δράσης.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, απόφαση που αναμενόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων. Ο Draghi αποκάλυψε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο αποφασίστηκε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή.
 

Πηγή:www.capital.gr
 
Keywords
Τυχαία Θέματα