Πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζουν τα ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνηση στο 11μηνο του 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα τέλη Νοεμβρίου στα 8,5 δισ. ευρώ από 8,6 στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους τη στιγμή που η αγορά ελπίζει σε αποπληρωμή οφειλών απο το δημόσιο για να ανακάμψει. Το έλλειμμα μαζί με τους τόκους διαμορφώθηκε στα 9,65 δισ. ευρώ από 19,87 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Για το σύνολο του έτους το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί έως τα 14,95
δισ. ευρώ.

Οριακή αύξηση ωστόσο κατεγράφη στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου που διαμορφώθηκαν στα 787,2 εκατ. ευρώ από 755,9 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με στέρεες βάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα