Ποιοί συνταξιούχοι εξαιρούνται από τις μειώσεις

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται ομάδες συνταξιούχων που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις, καθώς εξαιρούνται από τις μειώσεις που επέβαλε το Μνημόνιο 2, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαΐου, οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές  θα είναι μειωμένες για μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων.

Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε και κατάφερε να αναβάλει κατά ένα μήνα την εφαρμογή των περικοπών,
με προφανή λόγο να περάσει η προεκλογική περίοδος. Το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε νέα εκλογική διαδικασία δεν φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή του νόμου, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα γι' αυτό. Άλλωστε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έγινε προσπάθεια από την πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να τεθεί θέμα μη εφαρμογής των μειώσεων, όμως το ενδεχόμενο αποκλείστηκε.

Από τις μειώσεις πάντως, εξαιρούνται μια μικρή ομάδα συνταξιούχων που λαμβάνουν επιδόματα. Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που ήδη έχει πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι εξαιρούνται από τη μείωση των συντάξεων που επεβλήθη αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Έτσι, από τις μειώσεις α) κατά 40% στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και β) κατά 20% στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εξαιρούνται:

α) οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν.3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Να θυμίσουμε ότι το άρθρο 5 του συγκεκριμένου νόμου αφορά στη  συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 15 ετών ή 4.050 ημερών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όσων πάσχουν  από αιμορροφιλία τύπου Α ή Β καθώς και των μεταμοσχευμένων από συμπαγή όργανα (καρδιά - πνεύμονες - ήπαρ και πάγκρεας), που βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, εφόσον συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

β) οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Για την απόδειξη των παραπάνω, απαιτείται η κατάθεση αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στα αρμόδια τμήματα απονομών συντάξεων.

Οι περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι επιθυμούν να αναθεωρηθεί προηγούμενη συνταξιοδοτική απόφαση, ώστε στη συνέχεια να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις,  σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η  εξαίρεσή τους από τις  μειώσεις του μνημονίου γίνονται από την ημερομηνία της αναγγελίας και μετά.

Σε περίπτωση που η αναπηρία επέρχεται μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο συνταξιούχος θα εξαιρεθεί από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας εξαιρεί τις εξής περιπτώσεις:

α) συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρύματικ
Keywords
Τυχαία Θέματα