Πορτογαλία: Ελπίδες για ανάπτυξη το 2014

Η κάμψη της πορτογαλικής οικονομίας φέτος θα είναι μικρότερη εν σχέσει με το 2012 και η χώρα, η οποία λαμβάνει δανειακή βοήθεια από την Τρόικα πιθανώς στη διάρκεια του 2014 να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

«Όλες οι προβλέψεις είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης και ότι όλη τη φετινή χρονιά θα ανακοπεί η υφεσιακή τάση», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Τα

σημάδια ότι η Πορτογαλία, αλλά και η Ιρλανδία οδεύουν προς το να βγουν από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη για τρία χρόνια πλέον αποτελούν μια από της αιτίες της συγκρατημένης αισιοδοξίας στις διεθνείς χρηματαγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πορτογαλική οικονομία πάντως συνεχίζει να πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης στην 17μελή ευρωζώνη και τις επιπτώσεις από τις εκτεταμένες περικοπές δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη γίνει στα κράτη μέλη του Νότου κι όχι μόνον με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λισαβόνα, η πορτογαλική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το 2012 η συρρίκνωση της έφτασε το 3% του ΑΕΠ της.

Η Κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα προβλέπει φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% του ΑΕΠ.

Οικονομολόγοι στο Citi υπολογίζουν ότι η συρρίκνωση μπορεί να φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ. Ορισμένοι εξ αυτών διατείνονται ότι η πορτογαλική οικονομία είναι ευάλωτη και η χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο «διάσωσης».

Ο πρωθυπουργός Κοέλιου φρονεί ότι οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης θα καλυφθούν για το 2013 χάρη στο δανεισμό της από την Τρόικα και τα έσοδα ορισμένων δημοπρασιών κρατικών αξιόγραφων.

Παράλληλα είπε ότι η Λισαβόνα δεν θα σπεύσει να δημοπρατήσει άλλα ομόλογα ενόσω θα τείνει να ολοκληρώσει, περί τα μέσα του 2014, το «μνημόνιο» που εφαρμόζει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα