Πορτογαλία: Επιμήκυνση της ύφεσης

Η πορτογαλική οικονομία, που δέχεται εξωτερική οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, το 2013 θα παραμείνει «οιωνεί στάσιμη», δηλαδή με ανάπτυξη θετικού προσήμου οριακή (+0,3%), προβλέπει στο χειμερινό ανακοινωθέν της η Κεντρική τράπεζα στη Λισαβόνα.

Αυτή η εκτίμηση είναι επιφυλακτικότερη και της κυβερνητικής και εκείνης της Επιτροπής των Βρυξελλών, που κάνει λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 1,1%.

Αντίθετα, φέτος όλο το έτος η πορτογαλική οικονομία
θα είναι σε ύφεση (-3,1%), κυρίως επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός λιτότητας έχει τις παρενέργειές του ως προς τη μεγιστοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ως προς την εσωτερική ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι και τη χρονιά, που τελείωσε, η πορτογαλική οικονομία ήταν σε ύφεση (-1,6% για όλο το έτος).

Στο ίδιο ανακοινωθέν, η Κεντρική τράπεζα αναφέρεται στη «μεγάλη αβεβαιότητα» στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, επίσης στη «λιγότερο δυναμική της επιθυμητής ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας».

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχε δεσμευτεί σε ένα μεταρρυθμιστικό οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου το '11, φέτος και του χρόνου να λάβει από το ΔΝΤ και την ΕΕ δάνεια συνολικώς 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για φέτος, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα στο 4,5% του ΑΕΠ, αναφέρει το υπουργείο των Οικονομικών στη Λισαβόνα σε μία πρόσφατη εγκύκλιο του.
Keywords
Τυχαία Θέματα