Πως η ΕΛΒΑΛ πέτυχε το full capacity

Από τη μια πλευρά η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ εμφανίστηκε ικανοποιημένη απέναντι στους μετόχους κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, τονίζοντας ότι τα εργοστάσια του ομίλου δουλεύουν σε πλήρη δυναμικότητα, η πρόβλεψη για τις τιμές του αλουμινίου είναι θετική, ενώ και η πολιτική της εταιρείας να επενδύει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, αποδίδει.

Από την άλλη ωστόσο, δύο βασικοί παράγοντες συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό και ευθύνονται εν πολλοίς για τα αρνητικά αποτελέσματα

μετά από φόρους στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Έτσι το πρώτο πρόβλημα αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που είναι το 30% του λειτουργικού κόστους και είναι έως και 50% ακριβότερο έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 20 σε 26% με αποτέλεσμα ενώ η λειτουργική κερδοφορία να είναι ικανοποιητική, η αύξηση του συντελεστή οδηγεί σε έστω και μικρές ζημιές.

Όπως προαναφέρθηκε πάντως η διοίκηση αλλά και οι εκπρόσωποι των μετόχων του ομίλου θεωρούν ότι η ΕΛΒΑΛ αποτελεί πρότυπο λειτουργίας, έχοντας επενδύσει την τελευταία δεκαετία περίπου μισό δισ. ευρώ σε εκσυγχρονισμό και αύξηση της παραγωγής που οδήγησε την ελληνική βιομηχανία στην αιχμή της διεθνούς αγοράς αλουμινίου: εκτός από τις πωλήσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες, ο όμιλος έχει ηγετική θέση διεθνώς σε αγορές niche όπως η συσκευασία τροφίμων και φαρμάκων, τα πατώματα φορτηγών ψυγείων κλπ. Με αυτόν τον τρόπο και παρότι φέτος ολοκληρώνονται οι επενδύσεις που φέρνουν το παραγωγικό capacity στα υψηλότερα επίπεδα που είχε ποτέ ο όμιλος, οι γραμμές δουλεύουν στο φουλ και η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις για τα μεγέθη στο σύνολο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα