Πράσινο από τους γιατρούς για μεταφορά του Εφράιμ

Το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του ηγούμενου Εφραίμ σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έδωσε το πρωί της Τρίτης ο θεράπων γιατρός του. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο σε ποιο νοσοκομείο θα μεταφερθεί. Την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας

στον Α984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών Κ. Δοκουσλής, εκτίμησε ότι ο ηγούμενος θα μπορεί να μεταφερθεί σήμερα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, για το ένταλμα σύλληψης του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τόνισε σήμερα ότι «το ποινικό - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».
Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, αποφασίστηκε η αποστολή, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, επιστολής συμπαράστασης στον ηγούμενο Εφραίμ, όπως και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Τέλος, με τρίτη επιστολή τους στο υπουργείο εξωτερικών θα εκφράσουν τη δυσφορία της αγιορείτικης ηγεσίας για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, των διαδικασιών που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας. 


Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ότι θεωρεί «ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας» και συνεχίζει, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη», καθώς, συμπληρώνει, «δεν έχουν γνώση της δικογραφίας». Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου κρατά αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ». 


Με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, στην Μονή μετέβη χθες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας και ήδη κάποιοι Μητροπολίτες χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για «απόφαση σκοπιμοτήτων».


Εν τω μεταξύ, κίνημα για την υποστήριξη του ηγούμενου της Ι.Μ. Βατοπεδίου δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο, όπου πολίτες δηλώνουν την υποστήριξή τους στον γέροντα Εφραίμ, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα αρνητικά σχόλια.


Την ανάγκη να υπάρξει αναμονή έως την έγκυρη δικαστική εξέταση των δεδομένων της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου εξέφρασε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει σε

Keywords
Τυχαία Θέματα