Προειδοποίηση Ντράγκι

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ τόνισε ότι η ενισχυμένη αβεβαιότητα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη εντείνοντας τους καθοδικούς κινδύνους στις οικονομικές προοπτικές.

Επανέλαβε ωστόσο την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για «σταδιακή ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του έτους.

Για τον πορεία του πληθωρισμού σημείωσε ότι είναι πιθανόν να παραμείνει
πάνω από το 2% το 2012 προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει ότι οι εξελίξεις στις τιμές θα παραμείνουν σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.

Για την απόφαση να παραμείνουν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε ευρεία συμφωνία διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ορισμένα μέλη θα προτιμούσαν να είχαμε σήμερα μια μείωση» των επιτοκίων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συνεχίσει τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (MROs) μέσω διαδικασιών σταθερού επιτοκίου και με πλήρη κατανομή για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2013.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η διαδικασία αυτή θα παραμείνει σε ισχύ για τις πράξεις αναχρηματοδότησης ειδικής διάρκειας του Ευρωσυστήματος με ωρίμανση μια περίοδο τήρησης (maintenance period) η οποία θα συνεχίσει να διεξάγεται για όσο χρειαστεί.

Επιπλέον η ΕΚΤ αποφάσισε να διεξάγει τις πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) μέχρι τα τέλη του 2012 με διαδικασίες σταθερού επιτοκίου και πλήρη κατανομή. 

Υποχώρηση της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο

Αναφερόμενος στις οικονομικές προοπτικές για το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι για το β΄ τρίμηνο οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι  η ανάπτυξη αποδυναμώνεται πρόσθεσε ωστόσο ότι σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο «συνεχίζουμε να αναμένουμε τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι «οι συνεχιζόμενες εντάσεις σε ορισμένες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης και ο αντίκτυπος στις πιστωτικές συνθήκες, η διαδικασία τις προσαρμογής στους ισολογισμούς εντός του χρηματοοικονομικού τομέα και σε άλλους κλάδους και η υψηλή ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την υποκείμενη δυναμική της ανάπτυξης».

Οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη προβλέπουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί μεταξύ -0,5% και 0,3% για το 2012 και μεταξύ 0,0% και 2,0% για το 2013. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις που έδωσε η ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο η πρόβλεψη για το 2012 παραμένει αμετάβλητη, ενώ για το 2013 περιορίζεται ελαφρώς το εύρος της πρόβλεψης.

«Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από καθοδικούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν ειδικότερα το ενδεχόμενο όξυνσης των εντάσεων στις αγορές χρεογράφων της ζώνης του ευρώ και δυνητικής μ
Keywords
Τυχαία Θέματα