Προειδοποίηση στην «Διεθνής Διαφάνεια»

Ρώσοι εισαγγελείς εξέδωσαν προειδοποίηση σήμερα προς την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι το παράρτημά της στη Ρωσική Ομοσπονδία επιδίδεται ως μη έδει σε πολιτικής φύσης δραστηριότητες.

Ηγραπτή προειδοποίησε επιδόθηκε στην διευθύντρια της Διεθνούς ΔιαφάνειαςΡωσίας Γελένα Πανφίλοβα, η οποία κλήθηκε στην εισαγγελία της Μόσχας.

"Ηοργάνωση αποσκοπεί να διαμορφώνει τόσο την κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κράτους. . . και να επηρεάζει

τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνουν κρατικά όργανα", ανέφερε η επιστολή, την οποία η Πανφίλοβα ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ηεισαγγελική προειδοποίηση ενδέχεται να σημάνει ότι θα κινηθεί διαδικασία σε βάρος της ΜΚΟ και θα της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, βάσει ενός νόμου που αναγκάζει τις οργανώσεις αυτές να εντάσσονται σε έναν κατάλογο "ξένων πρακτόρων" εάν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό κιεπιδίδονται σε δραστηριότητες που οι ρωσικές αρχές θεωρούν πολιτικές.

ΣημαντικέςΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας, έχουν προαναγγείλει ότι θα δεν θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κάνει έρευνες στα γραφεία εκατοντάδων ρωσικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε ναεξακριβώσουν εάν συμμορφώνονται προς το νόμο.

Μιααπό τις γνωστότερες ΜΚΟ που ειδικεύονται στην διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών, η Golos, κατέστη χθες η πρώτη που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές ότι παραβιάζει το νόμο. Δικαστήριο της Μόσχας την καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο ύψους σχεδόν 10.000 δολαρίων για παραβίαση του νόμου, ενώ η διευθύντριά της Λίλια Σιμπάνοβα καταδικάστηκεκαι η ίδια να καταβάλει πρόστιμο 3.200 δολαρίων.

ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας ότι δεν περιορίζει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ. Όμως η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε και νέες επικρίσεις από άλλες κυβερνήσεις, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει ανησυχία για την "απίστευτη συρρίκνωση του περιθωρίου δράσης που διαθέτει η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι "θορυβημένος" από αυτόν και "άλλους νόμους που επικυρώθηκαν πρόσφατα και επιβάλλουν περιορισμούς σε ΜΚΟ στη Ρωσία".

Ουπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξάλλου κάλεσε την Μόσχα να αντιμετωπίζει δίκαια και με σεβασμό τις ΜΚΟ. Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν γερμανικές και ρωσικές οργανώσεις, ο Βεστερβέλεείπε πως "δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίζει όλο και περισσότερους περιορισμούς".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα