Προκλητικός ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει έντονα στις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας για την ανάγκη διατήρησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας είναι «προκλητικές, κυνικές και δείγμα μιας σύγχρονης ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας», είπε ο κ. Ομήρου και σημείωσε ότι «η επίκληση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη και της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου ως λόγων για την αναγκαιότητα διατήρησης του αναχρονισμού, που συνιστούν οι Βρετανικές βάσεις, αποτελούν αφόρητη πρόκληση προς τον κυπριακό λαό».

«Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι κατάλοιπο αποικισμού και συνεπώς είναι παράνομες, με βάση επανειλημμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η Βρετανία οφείλει να κατανοήσει πως δεν μπορεί στη σημερινή εποχή να συμπεριφέρεται ως αποικιοκρατική δύναμη, οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να τερματίσει την αναχρονιστική στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο».

Ακόμα και αν εθεωρείτο ότι «η παρουσία των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο εμπεριείχε οποιοδήποτε ψήγμα νομιμότητας, η κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή παραβίαση των Συνθηκών του 1960 από τη Βρετανία κατέστησαν τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης διάτρητη και άκυρη», κατέληξε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.
Keywords
Τυχαία Θέματα