Προς Γερμανία πετά ο Χοντορκόφσκι

Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφκσι φέρεται να εγκατέλειψε ήδη το ρωσικό έδαφος και να πετά προς τη Γερμανία, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του από τις ρωσικές φυλακές, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού ομοσπονδιακού σωφρονιστικού συστήματος.

Η υπηρεσία των ρωσικών φυλακών αναφέρει στον ιστότοπό της ότι ο κ. Χοντορκόφσκι είχε αιτηθεί έγγραφα με τα οποία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και τελικώς επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

τόνισε ότι δεν δύναται να σχολιάσει το θέμα.

Ο κ. Χοντορκόφσκι αποφυλακίστηκε την Παρασκευή το πρωί, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα απονομής χάριτος, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

«Οδηγούμενος από ανθρωπιστικές αρχές, αποφασίζω ότι ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς Χοντορκόφσκι πρέπει να αποφυλακισθεί πριν από την ολοκλήρωση της ποινής του. Το διάταγμα αυτό έχει άμεση ισχύ», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του ρώσου προέδρου που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε απροσδόκητα την Πέμπτη ότι ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος επρόκειτο να αποφυλακισθεί τον Αύγουστο 2014, τού υπέβαλε πρόσφατα αίτηση χάριτος, πράγμα που κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει, καθώς η κίνηση θα σήμαινε παραδοχή ενοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα