Προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μούν θα μεταβεί αύριο Δευτέρα στην Αίγυπτο, για συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες συζητήσεις του, και ανέφερε μόνο ότι θα συζητήσει για περιφερειακά ζητήματα. Η Αίγυπτος

κάνει διαπραγματεύσεις για μια ανακωχή στη Γάζα και ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο ο Μπαν αναμένεται να συναντήσει την Τρίτη, έχει δηλώσει ότι υπάρχουν "κάποιες ενδείξεις" ότι μια συμφωνία θαμπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, έφθασε σήμερα στοΙσραήλ για να προτείνει τη βοήθεια της Γαλλίας για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου

"Η υποστήριξή μας για το παλαιστινιακό ζήτημα δεν αμφισβητείται ενώ ταυτόχρονα, έχουμε επαφές με τους Ισραηλινούς. Είμαστεσχεδόν οι μόνοι σε αυτή τη θέση. Μιλάμε και στους μεν και στους δε, καιμας αναγνωρίζουν και οι μεν και οι δε, και θέλουμε την ειρήνη", δήλωσε οΦαμπιούς στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημερήσιας επισκεψής του, ο Γάλλος υπουργός θα συναντηθεί με τις ισραηλινές αρχές και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ΜαχμούντΑμπάς, διευκρίνισε το Υπουργείο Εξωτερικών.

"Η επίσκεψη αυτή , που προετοιμάστηκε κατόπιν διαβούλευσης με τους βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας, θα αποτελέσει ευκαιρία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ και τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου..

Από την έναρξη, την Τετάρτη, της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης "Πυλώνας Άμυνας", 50 Παλαιστίνιοι--μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά--και τρεις Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 450 Παλαιστίνιοι και 18 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές ιατρικές πηγές.

 Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαιρέτισε σήμερα τις "προσπάθειες"του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι "να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός", κατηγόρησε όμως τη Χαμάς ότι έως τώρα έχει απορρίψει την πρότασήτου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News

"Εκτιμούμε τις προσπάθειες του προέδρου της Αιγύπτου να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει απορρίψει την πρόταση του Αιγύπτιου πρόεδρου", δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού κράτους, διαβαβαιώνοντας ότι ο στόχος της χώρας του είναι η "ειρήνη".

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα σταματήσουν τα πυρά τους.

"Η δική μας μοναδική προϋπόθεση για μια εκεχειρία, είναι ότι όλες οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Γάζαθα προβούν σε

Keywords
Τυχαία Θέματα