Πρόταση Μπακογιάννη για την διαπραγμάτευση

Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.

Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι
η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και έχει τέσσερις άξονες:

Τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης, τη μείωση του χρέους, με τη συνεισφορά και της ΕΚΤ, την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες και έκτακτα κοινωνικά μέτρα για νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.

«Δεν περιμένουμε παθητικά τι θα μας πει η τρόικα, ούτε την ακούμε ως βουβά πρόσωπα. Προτείνουμε αξιόπιστες εναλλακτικές προσεγγίσεις, που είναι εφικτό να συζητηθούν και να υιοθετηθούν από τους εταίρους και δανειστές μας, γιατί έχουν λογική και είναι εφαρμόσιμες», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αναλυτικά η πρόταση της κ. Μπακογιάννη προβλέπει τα εξής:

    1. Η Ευρώπη, εφόσον συμφωνήσει με τη δανειακή σύμβαση, να ξεκαθαρίσει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εφόσον τηρήσει τους όρους που θα συμφωνήσουμε, είναι οριστική και αμετάκλητη.

    2. Η ΕΚΤ να συνεισφέρει στη μείωση του χρέους, καθώς κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει στο 70 - 75% της ονομαστικής τους αξίας.

    «Της ζητούμε να συμμετάσχει στο PSI, αποδεχόμενη ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος από τα αυτά τα ομόλογα, κάτι που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 12 - 15 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 500 - 700 εκατ. ευρώ ετησίως», δήλωσε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι κερδοσκοπικός.

    3. Το κράτος να αποπληρώσει τους ιδιώτες στους οποίους χρωστάει, κάτι που θα επιφέρει θετικό σοκ ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία. Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει την απελευθέρωση των χρημάτων, που προορίζονται για το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων και έχουν διατεθεί από το JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (640 εκατ. ευρώ) καθώς, με τη μετατροπή, μέρους των χρημάτων αυτών, σε εγγυήσεις για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να τους δοθεί ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ.

    4. Κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος που είναι κάτω των 60 ετών. Η ενίσχυση αυτή θα είναι τριετής, με χαρακτήρα δανείου, του οποίου το επιτόκιο θα επιδοτείται 100% από το κράτος, με εγγύηση του 60% του ποσού. Το δάνειο θα έχει δωδεκαετή διάρκεια αποπληρωμής, με μηνιαία δόση 100 ευρώ και πενταετή περίοδο χάριτος, ενώ απευθύνεται σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εισόδημα, που έχουν άνεργο αρχηγό, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με βαριά ασθενείς και νοικοκυριά που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, ή έχουν μόνο περιουσιακό στοιχείο την πρώτη τους κατοικία.

    5. Μείωση των στεγαστικών δανείων με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετί
Keywords
Τυχαία Θέματα