Προτείνει παρεμβάσεις σε αγορά και χρέος

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατάργηση της φορολογικής αμνηστίας, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και περικοπές στις δαπάνες Υγείας μεταξύ των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία πρότεινε κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχει ξεφύγει από τους στόχους και πως θα

πρέπει να μπει φραγμός στα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Εκτιμά ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση με ρυθμό 0,4% του ΑΕΠ.

Για την ελληνική αγορά, ο ΟΟΣΑ προτείνει την αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας. Όπως ανέφερε ο κ. Γκουρία οι ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου, θα έχουν οικονομικό όφελος που μπορεί να αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μελέτη για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας που έχει αναλάβει να εκπονήσει ο ΟΟΣΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης με τον κ Γκουρία. Ο Οργανισμός θα επισημάνει ποιες υποχρεώσεις προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Η νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση τιμών βασικών ειδών προγραμματίζεται να γίνει άμεσα, εντός δύο μηνών, για να δούμε και γρήγορα αποτελέσματα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα