Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στα σχολεία

Δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη μέσω του Αθήνα 9.84 ότι, «αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα υπάρξει στοχευμένη ενέργεια για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πετρέλαιο για περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο υπόλοιπο του χειμώνα». Σύμφωνα με τον υπουργό η αξιολόγηση θα γίνει ανά ζώνες, όπως έχουν

καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Αναφορικά με τις οφειλές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως «τελειώνει εξαιρετικά ευχάριστα μια δύσκολη χρονιά για τους Δήμους».

Όπως είπε, μιλώντας στην «Τρόικα του Αθήνα 9.84» με τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Νεκτάριο Νώτη, αυτό οφείλεται στην εκταμίευση στο σύνολο της ΑΤΑ ύψους 299 εκατομμυρίων συν τα 237 από παρακρατηθέντες πόρους. Αυτό ανακινεί 1.047 αναπτυξιακά έργα που είχαν μείνει στη μέση και υλοποιούνταν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο και για τον πρώτο συμψηφισμό χρεών Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περίπου 54,5 εκατομμύρια ευρώ εξαλείφονται και οι 31 Δήμοι που ήταν στο κόκκινο και χρωστούσαν στο κράτος «παίρνουν μια ανάσα». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πρόκειται για μια πολιτική που είχε ανακοινωθεί και για Οργανισμούς και για ιδιώτες.
Ένα τρίτο γεγονός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχει να κάνει με άλλους 42 Δήμους, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο «κόκκινο» κι οι οποίοι, σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκταμιεύσουν, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, από ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος 255 εκ. Πρόκειται για χρήματα που οφείλονταν από το κράτος στους Δήμους κι αυτοί με τη σειρά τους στις τοπικές αγορές. «Θα πέσουν τώρα όλα στις τοπικές αγορές και κοινωνίες αναθερμαίνοντας έτσι τη λειτουργία τους στηρίζοντας έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν λαμβάνειν επί πολλά χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεδουλευμένα χρήματα».

Για το μέτρο της διαθεσιμότητας ο κ. Στυλιανίδης είπε πως με τη συνδρομή των εργαζόμενων καταρτίστηκε η Λίστα αρχικά με τους υπόλογους, όσους έχουν μια ανοιχτή διαδικασία σε Πειθαρχικά ή άλλα δικαστήρια. «Για τους τιθέμενους σε εξαιρέσεις, ενημερώσαμε να γίνουν οι σχετικές ενστάσεις και να τακτοποιηθούν οι υπόλοιποι δε, να μπουν στη διαδικασία της Κινητικότητας και για τη διευκόλυνσή τους κινητοποιήθηκαν όλοι οι Δήμοι κι οι Περιφέρειες καταγράφοντας τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες. Έτσι», κατέληξε ο υπουργός, «επιτυγχάνεται η διαδικασία της κινητικότητας, αποφεύγονται απολύσεις αλλά και νέες υπερβολικές προσλήψεις».

Για τους υπαλλήλους της Βουλής, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχουν 2-3 ταχύτητες αντιμετώπισης λειτουργών του Δημοσίου. Εάν δουλεύουν παραπάνω τη νύχτα, υπερωρίες, βεβαίως και δικαιούνται να έχουν τις απολαβές που αναλογούν».

Για το νομοσχέδιο που αφορά στο Μεταναστευτικό, ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα