Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ.

Πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2013 σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών προανήγγειλε, μιλώντας από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι δεν αναφέρεται στο πρωτογενές πλέονασμα που αναφέρεται στο μνημόνιο και έχει προαναγγελθεί ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το
1 δισ. ευρώ, αλλά στο πλεόνσμα όπως το μετράει η Eurostat.

O αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ άσκησε κριτική τεσσάρων σημείων στην έκθεση του του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά έδωσε και εύσημα για αρκετές εκτιμήσεις.

Τι είπε για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.

Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.
Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ.

Όλα αυτά έχουν παρουσιασθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Πίνακες του Προϋπολογισμού.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα