Πρώτοι... στο αλκοόλ οι μαθητές του Ρεθύμνου

Έκπληξη στην τοπικήκοινωνία του Ρεθύμνου, προκαλούν ταστοιχεία πανελλήνιας έρευνας τουΕρευνητικού Πανεπιστημιακού ΙνστιτούτουΨυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε μαθητές,σχετικά με την πρωτιά του νομού στουςμαθητές ηλικίας από 15 ως 19 ετών πουκάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,της έρευνας ESPAD 2011, που ασχολείται με τηχρήση και τη σχέση των μαθητών μεεξαρτησιογόνες ουσίες: «ο νομός Ρεθύμνουδεν παρεκκλίνει του μέσου όρου τωνσυμπεριφορών σε πανελλαδικό επίπεδοσχετικά με το σύνολο των εξαρτησιογόνωνουσιών» όπως ανακοινώθηκε από επιστήμονες,σε ειδική εκδήλωση

που πραγματοποίησετο Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικώνπαρουσία πλήθους κόσμου, αρχών, καιεκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,στο Σπίτι του Πολιτισμού χθες το βράδυ.

Επτακόσιοι σαράντα δύομαθητές από δεκατρία σχολεία του νομούσυμμετείχαν ως τυχαίο δείγμα στησυγκεκριμένη έρευνα που στόχο είχεαφενός: «τη μελέτη για την επικράτησηκαι τα χαρακτηριστικά της χρήσης νόμιμωνκαι παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιώνκαθώς επίσης την ευρύτερη διερεύνησηθεμάτων της συμπεριφοράς των μαθητώνόπως τις φιλικές σχέσεις, τη βίαιησυμπεριφορά, τη σχολική απόδοση, τακοινωνικο-οικονομικά και ψυχοκοινωνικάχαρακτηριστικά των μαθητών». Αφετέρουστοχεύει στην καταγραφή δεδομένων για:«την έκταση και τα χαρακτηριστικά τηςχρήσης, νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνωνουσιών (καπνός, οινοπευματώδη, ναρκωτικά,ψυχοδραστικά φάρμακα) στο μαθητικόπληθυσμό εφηβικής ηλικίας, καθώς καιτις αντιλήψεις των μαθητών απέναντιστη χρήση ουσιών, τους παράγοντες(προστατευτικούς και κινδύνου) πουσχετίζονται με τη χρήση ουσιών, τιςδιαχρονικές αλλαγές μέσω της επανάληψηςτης έρευνας ανά τετραετία, τη σύγκρισητης κατάστασης της χώρας μας με αυτήστις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πουσυμμετέχουν στο πρόγραμμα ESPAD με τοοποίο ακολουθείται η ίδια μεθοδολογία».

Σύμφωνα με τα στοιχείατης πανελλήνιας έρευνας (7η κατά σειράστο σχολικό πληθυσμό της Ελλάδας), γιατη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τααντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, για τοσύνολο της χώρας, έχουν ως εξής:

Κάπνισμα :« Ένας στους5 (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίομήνα, ένας στους 7 (14%) είναι συστηματικόςκαπνιστής (καπνίζει καθημερινά), καπνίζουνπερισσότερα αγόρια από κορίτσια και οιδιαφορές αυξάνονται με τη βαρύτητα τουκαπνίσματος.

Αλκοόλ: «Έξι στους 10(61%) ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα, έναςστους 10 (11%) ήπιε με συχνότητα πάνω από2 φορές την εβδομάδα, ένας στους 3 (34%)έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στηζωή του, το 13% έχουν μεθύσει πάνω από 2φορές στη ζωή τους, το κρασί, η μπύρα, ταισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικάείναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση,πίνουν περισσότεροι μαθητές σε Θεσσαλονίκηκαι άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρασε σύγκριση με την Αθήνα, η κατανάλωσηαλκοόλ και η μέθη αυξάνονται πολύ μετην ηλικία.

Ναρκωτικά:«Ένας στους7 (15,2%) έχει κάνει χρήση (έστω και μίαφορά) κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίωςκάνναβης. Η πλειονότητά τους έχειεπαναλάβει τη χρήση. Έχουν κάνει χρήσηπερισσότερα αγόρια από κορίτσια (αναλογία2,5 προς 1

Keywords
Τυχαία Θέματα