Πρώτος με... άγχος!

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ επικρατώντας με 78-77 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ. Οι "ερυθρόλευκοι", αν και προηγήθηκαν με 19 πόντους, μετέτρεψαν τον διαφαινόμενο θρίαμβο σε νίκη-θρίλερ επί του Παναθηναϊκού, νικώντας
στον πόντο καθώς το σου του Μπατίστ στην εκπνοή του αγώνα, και ενώ το σκορ ήταν 78-75 για τον Ολυμπιακό, μέτρησε για 2 και όχι 3 πόντους με τον Αμερικανό να πατάει γραμμή.

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς θα πάρει -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και κατ' επέκταση το πλεονέκτημα έδρας σε όλη τη σειρά των πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος των περιστάσεων στο πρώτο ημίχρονο. Έπαιξε όμως σαν πρωταθλητής στο δεύτερο και διεκδίκησε τη νίκη, αλλά το καλάθι του Μπατίστ ήταν δίποντο και όχι τριών πόντων όπως ζήτησαν οι παίκτες και ο πάγκος του «τριφυλλιού». Πλέον, οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν αυτό που πέτυχαν την προηγούμενη χρονιά, να «σπάσουν», δηλαδή, το πλεονέκτημα της έδρας του «αιωνίου» αντιπάλου τους και να πάρουν τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός ήταν κυριάρχησε στο πρώτο 10λεπτο με τον Μάντζαρη να περιορίζει τον Διαμαντίδη και με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει 7 πόντους κι άλλους 8 ο Σπανούλης, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να προηγηθούν 22-15. Στο διάστημα αυτό οι «πράσινοι» είχαν πολύ αργές επιστροφές (δέχτηκαν δύο καλάθια από τον Ντόρσεϊ στον αιφνιδιασμό) κι αν δεν ήταν ο Περπέρογλου να πετύχει κάποια δύσκολα καλάθια, τότε η διαφορά θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη για τους γηπεδούχους.

Με τρίποντο του Κέσελ και μία στις δύο βολές από τον Χάινς ο Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +13 (29-16) και λίγο αργότερα με καλάθι του Χάινς και με μία βολή του Κέσελ οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με 17 πόντους (35-18). Ο Παναθηναϊκός ήταν εγκλωβισμένος στην εξαιρετική άμυνα των αντιπάλων του, ενώ επιθετικά οι παίκτες του βρέθηκαν σε τραγική μέρα. Με πιεστική άμυνα στα τελευταία 3 λεπτά του δεύτερου δεκάλεπτου και με τρίποντο του Διαμαντίδη 25'' πριν το τέλος του ημιχρόνου οι «πράσινοι» κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά στο -12 (43-31).

Αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα βγήκε ο Παναθηναϊκός στο τρίτο 10λεπτο και με εξαιρετική άμυνα, ιδιαίτερα από τον Ντέιβιντ Λόγκαν, κατάφερε να ξαναμπεί στο ματς, αφού με τρίποντο του Αμερικανού η διαφορά μειώθηκε στο -4 (44-40). Στο σημείο εκείνο, όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε με σερί 11-0. Τρεις διαδοχικές «βόμβες» τριών πόντων από τους Μάντζαρη (2) και Πρίντεζη «ξεμπούκωσαν» τους «ερυθρόλευκους» και η διαφορά ανέβηκε και πάλι στο +13 (53-40), ενώ η λήξη της περιόδου βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει διαφορά... νίκης (59-42).

Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του ο Παναθηναϊκός στην 4η περίοδο και λίγο έλλειψε να κάνει το θαύμα, αλλά το καλάθι του Μπατίστ στο «νεκρό χρόνο» μέτρησε σωστά για δύο πόντους και όχι για τρεις κι έτσι οι Πειραιώτες πήραν τη νίκη με 78-77.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 43-31, 59-42, 78-77

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 6, Λο 6, Άντιτς 7(2), Σπανούλης 10, Ντόρσεϊ 6, Κέσελ 6(1),

Keywords
Τυχαία Θέματα