Πρωτοβουλία της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλία δώδεκα σημείων μεταξύ των οποίων η εκλογή προέδρου από τη βάση, αλλά αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση εκδήλωσαν με κείμενό τους μέλη του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κατά κύριο λόγο στελέχη της νεολαίας

του κινήματος. Οι απόψεις τους σε αρκετά σημεία ταυτίζονται με την πρόταση που διατύπωσε χθες η υπουργός  Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου την ώρα που οι τελευταίες πληροφορίες από την Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να παραιτηθεί και πως θα προχωρήσει κανονικά στη σύγκληση του πολιτικού και μετέπειτα του εθνικού συμβουλίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Αναλυτικά στο κείμενό τους αναφέρουν: 

"12 σημεία για μια Σύγχρονη Ελλάδα και ένα Αναγεννημένο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

1. Πρώτα η χώρα και μετά η δημοκρατική παράταξη. Καμία διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας να μην γίνει πριν ολοκληρωθεί το PSI και πριν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση για τη σωτηρία της Πατρίδας μας.

2. Πρώτα η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης και μετά το κόμμα. Η δημοκρατική παράταξη είναι από το 1911 η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά εξαιτίας των διασπάσεων, της νοθείας και των δικτατοριών έχει κυβερνήσει πολύ λίγα χρόνια. Μετά την οικονομική κρίση του 1929 η δημοκρατική παράταξη, που τότε ήταν στην Κυβέρνηση (1928-1932) με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, διασπάστηκε και επανήλθε στην εξουσία το 1981, με κάποια διαλείμματα στο μεσοδιάστημα. Εκείνη την περίοδο η χώρα έζησε δύο δικτατορίες, έναν εμφύλιο πόλεμο και μία εθνική καταστροφή.

3. Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εθνική συνεννόηση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών, δηλαδή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί.

4. Πρώτα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μετά η διεκδίκηση περισσότερων οικονομικών απολαβών. Σύγχρονη σοσιαλιστική πολιτική σε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης δεν είναι η τοποθέτηση των μισθών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η προάσπιση των κατοχυρωμένων συνταγματικά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και οφείλει να εγγυηθεί την αποκρυστάλλωση των προτεραιοτήτων μέσα σε ένα γενικότερο διεκδικητικό πλαίσιο. Καταμερισμός χρημάτων σε περισσότερους, όχι πολλά σε λίγους.

5. Πρώτα ο άνεργος. Οι άνεργοι είναι το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας.  Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, επιτέλους, οι πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας μέσω του κράτους και να ξαναγίνουμε οι επιχειρηματίες των Βαλκανίων.

6. Η νέα ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης. Νέα ταυτότητα σημαίνει νέο παραγωγικό μοντέλο:

Ισοσκελισμένο εξωτερικό ισοζύγ
Keywords
Τυχαία Θέματα