Ψηφοφορία «θρίλερ» στην Κυπριακή Βουλή

Πολιτικός και οικονομικός συναγερμός σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες, και αγωνία στις αγορές και τους καταθέτες, ενόψει της ψηφοφορίας - θρίλερ στις 4 το απόγευμα στην κυπριακή βουλή επί της απόφασης - σοκ του Γιουρογκρούπ για κούρεμα των καταθέσεων ως 10%. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί κλειστή

συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, παρουσία για πρώτη φορά του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η τάση που επικρατεί εντός του κοινοβουλίου, το οποίο στις 4 το απόγευμα καλείται να κυρώσει ή να απορρίψει την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων ως 10%. Εκτός από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, αναζητείται άλλη μία θετική ψήφος για να φθάσει ο αριθμός στις 29, ωστόσο οι διαρροές που ήδη καταγράφονται ίσως θέσουν την ψηφοφορία στον αέρα.

«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας δραματική έκκληση για την κύρωση της συμφωνίας.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μαζική εκροήκαταθέσεων, δεσμεύθηκε για ανταλλάγματα προς όσους καταθέτες διατηρήσουν τα ποσά τους για δύο χρόνια με έκδοση ομολόγων για μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και παραχώρηση μετοχών των τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.Πληροφορίεςαναφέρουν πως αύριο και μεθαύριο οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές.

«Το μήνυμα το οποίο δίνεται στην Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι σταθερό» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων.

Η λύση που δόθηκε ήταν η λιγότερο επώδυνη, δήλωσε στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μανώλης Τσιρικάκης.

Διάγγελμα Αναστασιάδη

«Η Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974», δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται υπό χρεοκοπία.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε, ξεκαθάρισε όμως στον κυπριακό λαό πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κούρεμα, οι καταθέτες θα πάρουν για το ποσό που θα παρακρατηθεί, ισόποσες μετοχές των κυπριακών τραπεζών.

Για «νέα προδοσία από φίλους και εταίρους» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «προστυχιά» την στάση των Ευρωπαίων.

Μεγάλο πλήγμα - εάν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία - θα δεχθούν Ρώσοι επενδυτές στην Κύπρο, οι οποίοι αναμένεται να χάσουν κεφάλαια περίπου 4 δισ. ευρώ. Αρνητική, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της Μόσχας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας, Ανατόλι Αξάνοφ, να δηλώνει ότι «η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν». Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 15,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα όμως με τη ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, το ύψος των καταθέσεων είναι σημαντικά μεγαλύτερο: Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπολόγιζε ότι τα κεφάλαια ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο φτάνουν τα 14,6 δις ευρώ, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν 9,2 δις ευρώ που έχουν καταθέσει οι ρωσικές τράπεζες στις κυπριακές. Το Forbes επικαλείται επίσης εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου σύμφωνα με τις οποίες οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δις ευρώ.

Και μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται για τις ρωσικές καταθέσεις, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνει στη Μόσχα τις επόμενες ώρες ή μέρες, πιθανότατα την Τετάρτη, προκειμένου να ζητήσει την επέκταση του δανείου των 2,5 δισ. προς την Κύπρο και την ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Βρετανικό ΥΠΕΞ προς τους τουρίστες και επισκέπτες που θα μεταβούν στην Κύπρο, με την οποία τους συμβουλεύει να έχουν μαζί τους επαρκείς οικονομικούς πόρους και με διαφορετικά είδη πληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός υπ. Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα αποζημιώσει το στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην Κύπρο και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που εργάζονται εκεί και διατηρούν καταθέσεις στις εκεί τράπεζες.

«Απέτυχε ο Αναστασιάδης» εκτιμά το 73% των Κυπρίων

Η απόφαση του Eurogroup χρεώνεται από τους πολίτες ως αποτυχία του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και της διαπραγματευτικής του ομάδας, όπως δείχνει δημοσκόπηση. Από τα 600 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα του οργανισμού IMR και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, μόνο το 23% απάντησε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε».

Το 73% απάντησε ότι ο κ. Αναστασιάδης «απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία». Ακόμα, επτά στους δέκα (71%) θεωρούν ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόνο το 29%. Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης από την Βουλή, η κύρια βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει η πλειοψηφία (72%) των Κυπρίων είναι «να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ». Τέλος, έξι στους δέκα Κύπριους (62%) θεωρούν ότι, παρά τα σημερινά δεδομένα, η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Το 28% θεωρεί αντίθετα ότι η Κύπρος θα πρέπει να επιστρέψει στην λίρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα