«Πυρετός» διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Συνεχίζονται οι  διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για να κλείσει το πακέτο των μέτρων έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό
βάρος για το 2013 κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί η τρόικα (έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός).
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ενώ, τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις Εφορίες (υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, πάντως, θα εγγραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο 10μηνο).

Σημειώνεται ότι, μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα