Ρόδος: Τουρισμός και ΔΕΗ πάνε μαζί

Δεν υπάρχει εμπλοκή στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην υπόθεση κατασκευής και εγκατάστασης σταθμού παραγωγής θερμο-ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα. Το Ταμείο μόνον ενισχυτικά μπορεί να λειτουργεί στο θέμα της κατασκευής του νέου σταθμού θερμοηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας εάν είναι εφικτό στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώντας αναγκαία προϋπόθεση την ενεργειακή επάρκεια της Ρόδου.

Αυτό δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, αναφέροντας, επίσης, ότι «το Δημόσιο κατέχει πολύ σημαντικές εκτάσεις

στη Ρόδο και το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιφορτιστεί με την αξιοποίησή τους, σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πλαίσιο που η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ενίσχυση τόσο της εθνικής, όσο και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Το πλαίσιο αυτό αφορά σε τουριστικές αναπτύξεις διεθνούς βεληνεκούς, με στόχο να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και συμπληρωματικά στην υφιστάμενη τουριστική υποδομή της Ρόδου, ενώ αποτελεί αντικείμενο δημιουργικού, θεσμικού διαλόγου με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση του νησιού, καθώς και τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Ταπραντζή, είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής οι ισχυρισμοί ότι είναι ασύμβατη η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ και η τουριστική ανάπτυξη του Πρασονησίου, στο νότιο τμήμα της Ρόδου. Πρόκειται για μια συνολική έκταση σχεδόν 80.000 στρεμμάτων, όπου είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει χώρος για πολλές και διαφορετικές χρήσεις γης και αναπτύξεις. 'Αλλωστε, ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει υπόψη του την κατασκευή του νέου εργοστασίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ταμείου, Τάκης Αθανασόπουλος, συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον δήμαρχο Ρόδου, και πρότεινε κοινή σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, της ΔΕΗ και του δημάρχου, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι απεμπλοκής του θέματος και επιτάχυνσης της επένδυσης της ΔΕΗ στο νησί. Σύμφωνα με το Ταμείο, η καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν ενέκρινε τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές του έργου μετά από προσφυγές τοπικού συλλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα