Ρωσία: Αντικυβερνητική διαδήλωση στις 4/2

Οι αρχές της Μόσχας ενέκριναν την διοργάνωση μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία έχει εγκριθεί να συμμετάσχουν 50.000 διαδηλωτές, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου και θα τερματιστεί σε πλατεία της πόλης κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ηγέτης της αντικυβερνητικής οργάνωσης Αριστερό Μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της
εφημερίδας Vedomosti, στις 4 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται και συγκέντρωση των οπαδών του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Η αντικυβερνητική πορεία που θα περάσει μέσα από ορισμένες από τις πιο κεντρικές περιοχές της Μόσχας αποτελεί παραχώρηση των τοπικών αρχών, οι οποίες στο παρελθόν αρνούνταν να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παρακωλύσουν την κίνηση στους δρόμους ή να υπερφορτώσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το ότι οι αρχές αποφάσισαν να συμβιβαστούν μαζί μας», είπε ο Ουντάλτσοφ.

Όπως είπε ο ίδιος, η διαδήλωση θα συνιστά μια δημόσια δήλωση υπέρ των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και κατά της εκλογικής νοθείας.

Στις 24 Δεκεμβρίου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μόσχα κατά της κυβέρνησης, στη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας που έχει πραγματοποιηθεί στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν κατά της εκλογικής νοθείας που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, υπό τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, κέρδισε στις εκλογές, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία.

Η διαδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές για τις 4 Μαρτίου.

Ο Πούτιν, υποψήφιος της Ενωμένης Ρωσίας, θεωρείται φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι αξιωματούχοι της Ενωμένης Ρωσίας σκοπεύουν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα ώστε να εξασφαλίσει ο Πούτιν νίκη από τον πρώτο γύρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα