Ρωσία: Απόφαση για το Μαγκνίτσκι

Ρωσικό δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία στη δίκη του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, του δικηγόρου ενός δυτικού ταμείου ο οποίος διώκεται για φορολογική απάτη παρά το γεγονός ότι άφησε την τελευταία του πνοή το 2009 στη φυλακή, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ζωηρές εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Η εισαγγελία ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Μαγκνίτσκι και να επιβληθεί εξάλλου κάθειρξη εννέα ετών στον εργοδότη του, τον Βρετανό Ουίλιαμ Μπρόουντερ, τον επικεφαλής του ταμείου Hermitage Capital,

ο οποίος δικάζεται ερήμην για φοροδιαφυγή.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ρώσος νομικός που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς, ήταν σύμβουλος του Hermitage Capital. Συνελήφθη το 2008 αφού κατήγγειλε εκτεταμένη οικονομική σκευωρία ύψους 5,4 δισεκ. ρουβλιών (130 εκατ. ευρώ) που είχε εξυφανθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από αξιωματούχους της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του ρωσικού κράτους και του Hermitage Capital δια της οδού της επιστροφής φόρων.

Αφού κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη από τους ίδιους αξιωματούχους τους οποίους κατήγγελλε, σύμφωνα με το Hermitage, ο Μαγκνίτσκι άφησε την τελευταία του πνοή σε μια φυλακή της Μόσχας το 2009, σε ηλικία 37 ετών, αφού έμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες.

Μια έρευνα χωρίς νομικό αποτέλεσμα έδειξε πως ο δικηγόρος είχε πέσει θύμα βιαιοτήτων και είχε στερηθεί εσκεμένα την ιατρική φροντίδα στη φυλακή, όμως οι ρωσικές αρχές έκριναν ότι δεν υπήρξαν ούτε σωματική βία ούτε βασανιστήρια και έβαλαν την έρευνα στο αρχείο.

Μετά το θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο Ουίλιαμ Μπρόουντερ διεξήγαγε εκστρατεία για να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις σε βάρος των προσώπων που ενέχονται στο θάνατο του νομικού και τα οποία δεν ενοχλήθηκαν από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ο Μπρόουντερ, ο οποίος δεν έχει επιστρέψει στη Ρωσία αφότου ξέσπασε αυτή η υπόθεση, περιμένει ότι θα κηρυχθεί ένοχος από το δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), και κατηγορεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι εγκρίνει έτσι τη διαφθορά.

"Το δικαστήριο θα εκδώσει μια ετυμηγορία ενοχής. Θα είναι η απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει κακή χρήση των δικαστηρίων και όλου του ρωσικού δικαστικού συστήματος για να καλύψει τα οικονομικά εγκλήματα" του καθεστώτος, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρόουντερ, αναφερόμενος στους ρώσους δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το Hermitage Capital.

"Δεν εξετάζω το ενδεχόμενο να επιστρέψω στη Ρωσία όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν", πρόσθεσε.

Η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μπρόουντερ και ζήτησε την έκδοσή του, όμως η Ιντερπόλ αρνήθηκε να επικυρώσει το αίτημα αυτό, εκτιμώντας ότι η εν λόγω υπόθεση είναι "κυρίως πολιτικής φύσης".

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι βρίσκεται στη ρίζα μιας διπλωματικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Ρωσία που φέρνει στο νου τον ψυχρό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ένα νόμο που προβλέπει οικονομικές κυρώσεις και την απαγόρευση διαμονής στις ΗΠΑ προσώπων που ενέχονται στο θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, καθώς και οποιουδήποτε υπεύθυνου για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε υιοθετώντας τον ίδιο μήνα ένα νόμο που προβλέπει συμμετρικά μέτρα έναντι μιας σειράς Αμερικανών και στη συνέχεια απαγόρευσε την υιοθεσία από Αμερικανούς παιδιών από τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκές χώρες επέκριναν επίσης την υπόθεση αυτή, αλλά καμιά ως τώρα δεν έχει υιοθετήσει επισήμως, όπως η ΗΠΑ, μια "λίστα Μαγκνίτσκι".

Η οικογένεια του Σεργκέι Μαγκνίτσκι καταγγέλλει τις διώξεις που συνεχίζονται σε βάρος του νομικού παρά το θάνατό του και αρνείται να συμμετάσχει σε μια δίκη την οποία θεωρεί "βλάσφημη".

Δίκες μετά θάνατον είναι δυνατό να γίνουν στη Ρωσία έπειτα από απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2011 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία ένας κατηγορούμενος που αποβιώνει, μπορεί να δικαστεί αν η οικογένειά του το ζητήσει επιδιώκοντας την αποκατάστασή του.

Όμως στην περίπτωση του Μαγκνίτσκι, ούτε η χήρα ούτε η μητέρα του νομικού δεν διατύπωσαν τέτοια επιθυμία, ενώ αντιθέτως διαμαρτυρήθηκαν για την επανάληψη της έρευνας από την εισαγγελία τον Αύγουστο του 2011.

Για την πολιτειολόγο Μαρία Λίμπαν του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας, οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν να δείξουν μέσω της δίκης αυτής ότι ο Μαγκνίτσκι και ο Μπρόουντερ είναι οι μόνοι "ένοχοι".

Ρωσία επιμένει ότι οι ένοχοι δεν είναι αυτοί που βρίσκονται στη λίστα Μαγκνίτσκι, αλλά ο ίδιος ο Μαγκνίτσκι και ο Μπρόουντερ", δήλωσε η Λίμπαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας τη διακδικασία "παράλογη και ανήθικη".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα