Ρώσικο ντίζελ στη Συρία

Δύο φορτία με ρωσικό ντίζελ έφθασαν στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός στη Συρία, αποτελώντας τις σημαντικότερες παραδόσεις καυσίμων των τελευταίων μηνών, που η σπαρασσόμενη από τη σύρραξη Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα για τη βιομηχανία, τις ένοπλες δυνάμεις της, την εταιρία ηλεκτροδότησης και την θέρμανση.

Τα καύσιμα μετέφεραν ιταλικά πετρελαιοφόρα από τη Ρωσία σε συριακό λιμάνι που ελέγχει το συριακό καθεστώς. Παραμένει ασαφές ποιος ήταν ο αποστολέας των φορτίων. Ασαφές παραμένει επίσης εάν οι παραδόσεις

παραβίασαν τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού που εφαρμόζει η ΕΕ.

Τα πλοία "φόρτωσαν δύο φορτία αερίου-πετρελαίου στην αρχή του μηνός στην Ρωσία για παράδοση κάπου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ναυλωτής ζήτησε τα φορτία να παραδοθούν στο Μπανιάς", ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής Navigazione S.p.A. ο Πάολο Κανιόνι. Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών.

Κι αυτός όμως απέφυγε να δώσει ακριβή στοιχεία για το ποιοι ναύλωσαν και ποιοι παρέλαβαν τα φορτία, που αποτελούνταν από περίπου 42.000 αερίου-πετρελαίου αξίας περίπου 40 εκατ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Το πρώτο φορτίο αποτέθηκε στο Νοβοροσίσκ στις 2 Δεκεμβρίου στο πετρελαιοφόρο Ottomana, που κατέπλευσε στο Μπανιάς έπειτα από πέντε ημέρες. "Αφού διέπλευσε τον Βόσπορο το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα 12 κόμβων, πήγε με μεγάλη ταχύτητα" δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή που παρακολουθεί τα φορτία με αφετηρία τη Μαύρη θάλασσα.

Το δεύτερο φορτίο έφθασε στο Μπανιάς το σαββατοκύριακο και σήμερα με το πετρελαιοφόρο Barbarica, που παραμένει στο λιμάνι, όπως δείχνουν οι δορυφόροι.

Οι ελλείψεις ντίζελ και γενικώς καυσίμων έχουν γίνει πολύ μεγάλες μετά την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων τον Μάρτιο στη Συρία από την ΕΕ. Οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν ρητά όλες τις αποστολές φορτίων καυσίμων, αλλά έχουν στόχο εταιρείες συνδεδεμένες με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Σύρο πρόεδρο προσωπικά.

Πολλές είναι οι εταιρείες που προηγουμένως συναλλάσσονταν με την Δαμασκό εγκατέλειψαν τους τελευταίους μήνες τη συριακή αγορά, είτε για να μη συνδέεται το όνομά τους με σφαγές αμάχων, είτε για να μην στιγματιστούν για την παραβίαση των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος.

Ο Κανιόνι δήλωσε ότι οι όροι του συμβολαίου που εκτελέστηκε είναι εμπιστευτικοί, πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν παραβιάστηκαν οι κυρώσεις της ΕΕ.

Η Ρωσία ματαίωσε τρείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος.

Τον Αύγουστο Μόσχα και Δαμασκός ήλθαν σε συμφωνία να ανταλλάσσουν πετρέλαιο με κατεργασμένα προϊόντα.

Παραμένει άγνωστο αν το Κρεμλίνο είναι ο αποστολέας των δύο φορτίων, ή αν την αποστολή έκανε κάποια εταιρεία της Ρωσικής ομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα, η ίδια η ρωσική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να σχολιάσει.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα