Ρούμπιν για «Σκοπιανό» και Ελλάδα

Δεν "βλέπει" άμεση σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικώντων ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, αλλά, όπως τονίζει, το πρόβλημα αυτό δεν είναι από αυτά που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ανεπίλυτων.

"Θα πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Είναι

κρίσιμο και για τις δύο χώρες, αλλά νομίζω πως είναι πιο κρίσιμο για το βόρειο γείτονά σας" τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

"Δενυπάρχει ένδειξη για επικείμενη σημαντική εξέλιξη. Αυτό είναι ξεκάθαρο [...] Σίγουρα δεν επίκειται άμεσα συμφωνία, αλλά από την άλλη πλευρά κανείς δεν τα παρατά. Ορισμένα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ. Αυτό το πρόβλημα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούμπιν, οοποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα έρθει η μέρα που το πρόβλημα θα λυθεί και θα είναι "μία σπουδαία μέρα για την πόλη και την περιοχή".

Ο κ. Ρούμπιν επέστησε την προσοχή στις "εξτρεμιστικές ιδέες" που, όπως είπε, "γεννιούνται" όταν οι άνθρωποι υποφέρουν και τόνισε την ανάγκη ενός αραγούς μετώπου κατά της βίας και της μη ανεκτικότητας. Εκτίμησε δεότι ορισμένα από τα προβλήματα που "τρέφουν" τον εξτρεμισμό είναι ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, στην καταπολέμηση της οποίας, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο, με τη βοήθεια τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς να σχολιάσει την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την πλευρά της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, που αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών της περιοχής,ο κ. Ρούμπιν, αφού ξεκαθάρισε πως η αμερικανική πολιτική απορρίπτει τηνέξαρση του εθνικισμού, σημείωσε: "Θα έλεγα πως σε αυτή την περιοχή (Βαλκάνια) υπάρχει κίνδυνος από τις εθνικιστικές σπίθες και είδαμε όλοι πού οδήγησαν αυτές στο παρελθόν [...] Υπάρχει κίνδυνος εάν ξαναζωντανέψουν ορισμένες αρνητικές τάσεις του παρελθόντος".

"Καλή ώρα για επενδύσεις"

ΟΑμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό της επίσκεψής του την Αθήνα, θεωρεί πως "είναι καλή ώρα για τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα" και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τομείς όπως - μεταξύ άλλων - ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια.

"Υπάρχει η αντίληψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η κυβέρνησή σας λαμβάνει πραγματικά δύσκολες αποφάσεις και κάνει συμβιβασμούς στο πλαίσιο της πολυκομματικής κυβέρνησης κι έχει σταθεροποιήσει τα πράγματα, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα και την αστάθεια και παρά την ανησυχητική παρουσία εξτρεμιστικών στοιχείων στο πολιτικό σύστημα. Αυτό συνεχώς αλλάζει τη ρητορική στις ΗΠΑ- από την καταστροφή και το αποτυχημένο ευρωπαϊκό πείραμα σε μια πολύ πιο θετική αποτίμηση, ακόμη και από τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι και απλώς διαβάζουν τα νέα στην εφημερίδα" εξήγησε οκ. Ρούμπιν και χαρακτήρισε την Ελλάδα "υποσχόμενη γη για επενδύσεις".

Σεό,τι αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ρούμπιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολύ καλή τοποθεσία της πόλης- και σε ό,τι αφορά τους επενδυτές -αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

"Στηρίζουμε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας"

ΟΑμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παρέστη στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, στην Αθήνα, σημείωσε πως η χώρα του στηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και πρόσθεσε πως "η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους ενεργειακούς της πόρους".

"Στηρίζουμε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και από αυτή την προοπτική θα στηρίζαμε οτιδήποτε κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν στηρίζουμε (τον TAP) κατά του Ναμπούκο κατά κανέναν τρόπο. Θα χαιρόμασταν να βλέπουμε και τους δύο να συναγωνίζονται. Εάν υπάρχει ή όχι αρκετός χώρος και για τους δύο (αγωγούς), αυτό είναι μία διαφορετική ερώτηση. Αυτό θα το αποφασίσουν οιεπενδυτές" απάντησε.

Σε ό,τι αφορά δε την προοπτική ερευνών, από την ελληνική πλευρά, στην ανατολική Μεσόγειο για την εξεύρευση ενεργειακών πόρων, αλλά και τις πιθανές τουρκικές αντιδράσεις σε περίπτωση οριοθέτησης της ΑΟΖ, ο Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε - μεταξύ άλλων - τα εξής: "Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους ενεργειακούς της πόρους. Χρειάζεται την ενέργεια και χρειάζεται και τα έσοδα [...] Νομίζω πως αυτό είναι εφικτό χωρίς να υπάρξει φραστική διαμάχη για τους χάρτες (ενν. οριοθέτηση ΑΟΖ)".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα