Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Παρά το σφοδρό κρύο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη Φοκσάνι της ανατολικής Ρουμανίας και διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της ρουμανικής κυβέρνησης.

    Μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ουνιρίι, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους - 8 βαθμούς Κελσίου και ζήτησαν την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου και του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Αντικυβερνητική διαδήλωση
πραγματοποιήθηκε για 19η συνεχή μέρα στην πόλη Πλοέστι, βόρεια του Βουκουρεστίου, όπου διαδηλωτές, μέλη οργανώσεων που συμμετείχαν στη ρουμανική επανάσταση το 1989, από την επαρχία Πράχοβα, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

    Για πρώτη φορά από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πόλη Σιμπίου, όπου επίσης επικρατεί δριμύ ψύχος (-16 βαθμοί Κελσίου). Οι οργανωτές, μέλη της «Ένωσης Σιμπίου Δεκέμβριος ‘89» τόνισαν ότι οι διαδηλώσεις έξω από το δημαρχείο της πόλης θα συνεχιστούν έως τις 7 Φεβρουαρίου.

    Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν πίνοντας ζεστό τσάι που μοίραζαν πολίτες. Στην πόλη Σουτσεάβα η θερμοκρασία ήταν χθες βράδυ στους - 20 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο πραγματοποιήθηκε και εκεί για 19η μέρα αντικυβερνητική διαδήλωση, με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου και της κυβέρνησης.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Η άνοιξη θα έρθει, περισσότεροι άνθρωποι θα διαδηλώνουν» και «Θέλουμε νοσοκομεία, όχι πισίνες».

    Επιπλέον ζήτησαν την απόσυρση της Ρουμανίας από τη συμφωνία ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement) Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης, για την υπογραφής της οποίας έχουν προκληθεί αντιδράσεις σε πολλές χώρες.

    Η εφημερίδα «Αντερβαρούλ» προβάλλει σήμερα την περίπτωση ενός νεαρού αξιωματικού, ο οποίος συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι, φορώντας τη στολή του.

    Η υπόθεση του Αλεξάντρου Γκεόργκε, υπολοχαγού σε στρατιωτική μονάδα στην κεντρική Ρουμανία, θα εξεταστεί από συμβούλιο δικαστών στις 6 Φεβρουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα