Ρουμανία: Βήματα προς την Σύγκλιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι διαπίστωσε ότι η Ρουμανία έκανε πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, στο Βουκουρέστι, με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό.

"Σε ό,τι αφορά την επιθυμία της Ρουμανίας να υιοθετήσει το ευρώ, είναι σκόπιμο να παραμείνει όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε χώρες που έχουν υιοθετήσει το νόμισμα

(ευρώ), ούτως ώστε να είναι καλά προετοιμασμένη για την ένταξη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία βελτίωσης της ικανότητας απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου η Ρουμανία να είναι σε θέση να αξιοποιεί περισσότερο αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους.

"Αυτό (η καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων) θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη ρουμανική οικονομία, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου" τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πόντα ανέφερε ότι η Ρουμανία σημείωσε πρόοδο στον τομέα της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, όμως παραδέχθηκε ότι αυτή η 'τάση' πρέπει να συνεχιστεί.

Επίσης, εκτίμησε ότι η Ρουμανία σεβάστηκε και σέβεται τις δεσμεύσεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απορρέουν από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρουμανία κατάφερε να αποκαταστήσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και είναι μία από τις πρώτες χώρες που κατάφεραν να βγουν από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ορισμένων δύσκολων μέτρων τα οποία υιοθετήθηκαν τον Μάιο του 2010, είπε ο κ. Μπασέσκου και πρόσθεσε: "Απευθύνομαι στους Ρουμάνους πολίτες σήμερα, λέγοντας πως μπορούν να είναι υπερήφανοι για το γεγονός ότι η χώρα επιστρέφει στη θέση αξιοπιστίας που κατείχε, δηλαδή μεταξύ των κρατών που κάνουν δαπάνες με σύνεση".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου, λαϊκές διαμαρτυρίες για τα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα