Σαράγεβο: Μνημείο της Ειρήνης

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ειρήνης, αφιερωμένου σε όλα τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στις πολεμικές συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στα μέλη ειρηνευτικών αποστολών που σκοτώθηκαν στη χώρα πραγματοποιήθηκαν στο κοιμητήριο Βλάκοβο του Σαράγεβο.

Ο δήμαρχος του Σαράγεβο, Αλία Μπεχμέν τόνισε, κατά τη χθεσινή τελετή, ότι το μνημείο ανεγέρθηκε στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους για να επικρατεί σήμερα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ειρήνη.

«Το Μνημείο της Ειρήνης αποτελεί

θεμέλιο μνήμης και ιστορίας απελευθερωμένης από ιδεολογίες», υπογράμμισε.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο πρωθυπουργός του καντονιού του Σαράγεβο Φίκρετ Μούσιτς και η πρόεδρος του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης Λίντια Πλίμπερσεκ.

«Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες στους απελευθερωτικούς πολέμους στη Βοσνία, αλλά και στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα. Είναι ικανοποίηση να είσαι σήμερα πολίτης του Σαράγεβο και με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου να μεταφέρεις το μήνυμα της ειρήνης στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο κ. Μούσιτς.

Στην τελετή παρέστη και ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Σερβίας Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μεταφέρω το μήνυμα ειρήνης στο Βελιγράδι και μαζί με τους εμπνευστές της ιδέας και τους εκπροσώπους όλων των πρεσβειών και των λαών να παρουσιάσω την ιδέα και στη Σερβία. Η Σερβία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ιδέας και σας καλώ να συναντηθούμε ξανά τον ερχόμενο Μάιο στο Βελιγράδι για τα αποκαλυπτήρια Μνημείου της Ειρήνης. Στα Βαλκάνια έχουμε περισσότερο απ' οτιδήποτε ανάγκη την ειρήνη», σημείωσε ο κ. Ούγκλιανιν, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Το πρώτο Μνημείο της Ειρήνης ανεγέρθηκε τον περασμένο Μάιο στο Μάριμπορ της Σλοβενίας και μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στο Σαράγεβο αναμένεται η ανέγερση ανάλογου Μνημείου και στο Βελιγράδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα