Σχεδίαζαν συμφωνία για τα Φώκλαντς

H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μια λιγότερο αυστηρή γραμμή στην υπόθεση των νήσων Μαλβινών/Φώκλαντς, υπό την πίεση του Ρόναλντ Ρήγκαν.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αρχείο της Μ. Βρετανίας, οι Αμερικανοί έβλεπαν αρνητικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή και γι' αυτό πίεζαν την κυβέρνηση της τότε Βρετανής πρωθυπουργού Θάτσερ να δεχθεί πιο συμβιβαστική προσέγγιση του ζητήματος "όσο η Βρετανία είχε ακόμη το πάνω χέρι". Μάλιστα, μεταξύ των πιθανών λύσεων που εξετάζονταν ήταν και να επιτραπεί η αργεντίνικη παρουσία

στα νησιά.

Τα νησιά, που οι Αργεντίνοι αποκαλούν Μαλβίνες και οι Βρετανοί Φώκλαντς, ήταν ένα από τα τρία μέτωπα της σύρραξης του 1982, που οι Βρετανοί ονομάζουν Πόλεμο των Φώκλαντς και οι Αργεντίνοι Πόλεμο του Νότιου Ατλαντικού. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, δυνάμεις της Αργεντινής πραγματοποίησαν απόβαση στα νησιά Μαλβίνες/Φώκλαντς, τα Νότια Σάντουιτς και τα νησιά της Νότιας Γεωργίας. Η σύρραξη έληξε τον Ιούνιο, με επικράτηση των Βρετανών.

Πηγή: The Guardian

Χάρτης: Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα