Σχέδιο αποπληρωμής και ρευστότητα στην αγορά

Ρευστότητα στην αγορά για να κινηθεί η οικονομία επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση μόλις καταβληθεί η δόση. Το υπουργείο Oικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με βάση το σχέδιο αποπληρωμής, προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2011. Πρώτοι θα πληρωθούν όταν εκταμιευθεί η δόση, οι εξαγωγείς, το εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί

και ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Άλλα 2,5 δις εκκρεμούν από ανέλεγκτες επιστροφές ΦΠΑ.

Παράλληλα, υπό το φόβο να πέσουν έξω οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού, το Δημόσιο φέρνει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο κράτος. Με κριτήρια όπως: η οικονομική αδυναμία, η διασφάλιση της οφειλής, και η συμπεριφορά του οφειλέτη, θα μπορεί κάποιος να αποπληρώσει το χρέος του προς το Δημόσιο έως και σε 36 δόσεις. Η μηνιαία δόση μπορεί να είναι ακόμη και μικρότερη των 100 ευρώ, ενώ θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε φορολογούμενους που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, πλήρωσαν μια ή δυο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν. Σε περίπτωση, μάλιστα που είναι συνεπείς, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει τις 48.

Στην ανάγκη για ρευστότητα στάθηκε κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, σε Επενδυτικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, αρκετές παρατηρήσεις περιλαμβάνει η έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ διαμηνύει πως θα αναμείνει την εθελοντική επαναγορά χρέους για να εκταμιεύσει τη δόση, ενώ αστερίσκους για το αν επαρκούν οι αποφάσεις του eurogroup για την Ελλάδα βάζουν πολλοί αναλυτές.

Επιφυλακτικές οι διοικήσεις των τραπεζών κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της επαναγοράς ομολόγων. Οι τράπεζες, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της ζημιάς από τα ομόλογα, ζήτησαν συμψηφισμό ζημιών από την επαναγορά με μελλοντικά κέρδη. Η δημόσια προσφορά θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα