Σε έξαρση η ρατσιστική βια

Συγκλονίζουν  τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχει καταγράψει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ήδη έχουν καταγγελθεί και καταγράφει 63 περιστατικά ρατσιστικής βίας σε διάστημα μόλις δύο μηνών από το Δίκτυο, που λειτουργεί πιλοτικά από τον Οκτώβρη, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα,

με τη συμμετοχή 18 ΜΚΟ.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας ( Ομόνοια, πλατεία Αττικής και Άγιο Παντελεήμονα), ενώ μόνο σε μια περίπτωση κινήθηκε η νομική διαδικασία της καταγγελίας.

Τα θύματα είναι κυρίως άντρες από το Αφγανιστάν την Υποσαχάρια Αφρική το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ από αυτά 27 είναι παράνομοι μετανάστες, 23 αιτούντες άσυλο και 5 νόμιμα διαμένοντες.

Οι περισσότεροι από τους θύτες ανήκουν σε εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ομαδικής βίας με την συμμετοχή ανηλίκων.

Ειδική κατηγορία αποτελούν  τα περιστατικά αστυνομικής - ρατσιστικής βίας, καθώς καταγράφηκαν περιπτώσεις κράτησης και κακομεταχείρισης αλλοδαπών, καταστροφής νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ σε μια περίπτωση ένστολος κατέστρεψε φάρμακα, τα οποία ο αλλοδαπός είχε προμηθευτεί από φαρμακείο ΜΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα