Σερβία: για την ευρωπαϊκή προοπτική

Η Σερβία πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων και αξίζει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν υπέβαλε στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο έκθεση για την πρόοδο της Σερβίας, την οποία αναμένεται σήμερα να ψηφίσουν οι ευρωβουλετές.

Ο κ. Κάτσιν στην έκθεσή του καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει

ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας να φέρει αποτελέσματα έως το τέλος της εβδομάδας.

"Ειλικρινά ελπίζω ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσόβου να επιφέρει αποτελέσματα έως το τέλος της εβδομάδας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να χαιρετίσουμε μια ιστορική συμφωνία Σερβίας - Βελιγραδίου έως το τέλος της εβδομάδας" τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσιν, η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι πολιτική επιταγή και οι ηγέτες των δύο πλευρών πρέπει να επενδύσουν όλη την ενέργεια και χρόνο στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη.

"Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου δίκαια υπογράμμισαν ότι η εξομάλυνση των σχέσεών τους πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά μέσω του πρίσματος της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι προς το καλύτερο αμοιβαίο συμφέρον Σερβίας και Κοσόβου" τόνισε.

Ο κ. Κάτσιν αναφέρεται και στο ζήτημα της αυτονομίας της Βοϊβοντίνας παρατηρώντας ότι τον τελευταίο καιρό αυξήθηκε η πολιτική ένταση μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών οργάνων όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Βοϊβοντίνας και κάλεσε όλες τις πλευρές, κυρίως στο Βελιγράδι να μειώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

"Η νομική και πολιτική λύση για την αυτονομία της Βοϊβοντίνας δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο δρόμο, αλλά μέσω ομαλού δημοκρατικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίσει τις οικονομικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες της Βοϊβοντίνας" τόνισε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε ο οποίος επίσης μίλησε στους ευρωβουλευτές εκτίμησε ότι η έκθεση του κ. Κάτσιν είναι πλήρης και ότι αντανακλά καλά την πρόοδο της Σερβίας.

"Ήρθαμε και πάλι σε σημείο καμπής. Ελπίζω η Πρίστινα και το Βελιγράδι να μπορέσουν να επιτύχουν νέα αποτελέσματα στο διάλογο και ότι θα ολοκληρωθεί με σαφή συμφωνία, προς το συμφέρον της Σερβίας και του Κοσόβου, των πολιτών τους, των Βαλκανίων και της ίδιας της ΕΕ", είπε ο κ. Φούλε.

"Καλούμε τη Σερβία και το Κόσοβο να στραφούν στο μέλλον" είπε ο Επίτροπος της ΕΕ και τόνισε ότι στηρίζει τα θαρραλέα βήματα της σερβικής κυβέρνησης στις προσπάθειες να επιτευχθεί λύση μέσω του διαλόγου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Σερβία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της δικαιοσύνης, της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της προστασίας των μειονοτήτων και της δημιουργίας επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα