Σερβία: καταδικάζουν τη βεβήλωση

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς καταδίκασε τη βεβήλωση σερβικών νεκροταφείων και ιστορικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο τονίζοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η βεβήλωση των σερβικών νεκροταφείων αποτελεί ενέργεια που στρέφεται κατά του πολιτισμού.

«Απευθύνομαι προς τις διεθνείς δυνάμεις και τους οργανισμούς στο Κόσοβο, που έχουν την υποχρέωση διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους τους πολίτες, την περιουσία τους και την πολιτιστική κληρονομιά τους» τόνισε

ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ακόμη ότι η ειρηνική απομάκρυνση ενός παράνομα, όπως είπε, τοποθετημένου μνημείου για τους πεσόντες του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τέτοιου είδους ενέργειες.

«Εδώ πρόκειται για βανδαλισμούς νεκροταφείων και επιθέσεις σε εκκλησίες και μοναστήρια,, που είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε και πρόκειται, στη νότια Σερβία» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Καταδίκη από ΟΑΣΕ και EULEX

Ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κόσοβο Ζαν-Κλοντ Σλούμπεργκερ και αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX καταδίκασαν τη βεβήλωση ορθόδοξων τάφων και θρησκευτικών μνημείων στο Κόσοβο και απηύθυναν έκκληση για αποτροπή της βίας και ταχύτερη επέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας.

«Καταδικάζω σθεναρά αυτές τις πρόσφατες ενέργειες βεβήλωσης ορθόδοξων νεκροταφείων στο Κόσοβο. Η βεβήλωση των νεκροταφείων και των θρησκευτικών μνημείων είναι απαράδεκτη και δεν παραβιάζει τα δικαιώματα μόνο των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, στις οποίες αυτά ανήκουν, αλλά του συνόλου της κοινωνίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ.

«Με σόκαραν αυτές οι αποτροπιαστικές ενέργειες βανδαλισμού και χαιρετίζω την καταδίκη τους από τους θεσμούς του Κοσόβου» σημείωσε ο κ. Σλούμπεργκερ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η EULEX, με την οποία καταδικάζονται «οι πράξεις βανδαλισμού ή κάθε μορφή βίας».

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι φυσιολογικές σε κάθε σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία, αλλά η εσκεμμένη βεβήλωση νεκροταφείων και θρησκευτικών τοποθεσιών είναι απόλυτα καταδικαστέα. Η EULEX καλεί τους πολίτες να σεβόνται το νόμο και να απόσχουν από κάθε βίαιη ενέργεια» τονίζεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής αποστολής.

Προστίθεται δε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς της EULEX παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, σε συντονισμό με την Αστυνομία του Κοσόβου και την KFOR.

Το τελευταίο 24ωρο βεβηλώθηκαν ορθόδοξοι τάφοι σε αρκετές τοποθεσίες στο Κόσοβο, κυρίως στις περιοχές Κλοκότ, Όμπιλιτς και Πρίζρεν. Επίσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε παρεκκλήσι στο ορθόδοξο νεκροταφείο στο Όμπιλιτς, ενώ πριν από μία εβδομάδα βεβηλώθηκε νεκροταφείο στο Κόσοβο Πόλιε.

Αιτήματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου

Εν τω μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι από το βόρειο Κόσοβο ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, υπογραμμίζοντας πως είναι απαράδεκτο γι' αυτούς να έχουν σύνορα με τη Σερβία και τελωνεία που τα διοικούν θεσμοί του Κοσόβου, στις διαβάσεις του Μπρνιακ και του Γιάρινιε.

Μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τους κ.κ. Νίκολιτς και Ντάτσιτς, μετά την ενημέρωση που είχαν από τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς για τις συνομιλίες μεταξύ του κ. Ντάτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πάντιτς ενημέρωσε τους αξιωματούχους των τεσσάρων δήμων για την προσωρινή συμφωνία που αφορά τη συλλογή των φόρων και τους περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων δήμων να επιμένουν στην άποψή τους για εφαρμογή του σερβικού φορολογικού συστήματος στις διαβάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Ζήτησαν δε εκ νέου γνωμοδότηση από το σερβικό Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το αν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τις συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας συνάδουν με το Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα