Σερβία: Μέτρα για την γκρίζα οικονομία

Ο περιορισμός της "γκρίζας" οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της Σερβίας και, ταυτόχρονα, ώθηση για να ξεπεραστεί η κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Σάσα Ραντούλοβιτς, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον οικονομικό σύμβουλο της σερβικής κυβέρνησης Ντομινίκ Στρος Καν.

Εάν επιτευχθεί η διοχέτευση ενός πολύ μικρού μέρους αυτής της μορφής της οικονομίας σε νόμιμες "οδούς", τότε "θα έχουμε μια επίσημη αύξηση 1% έως 2% του ΑΕΠ

την επόμενη διετία" είπε ο κ. Ραντούλοβιτς, στη διάρκεια εκδήλωσης του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (PKS), για την παρουσίαση της έκδοσης "Top 500".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε έναν χρόνο πριν, όταν οι φόροι αυξήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης, εξέλιξη που οδήγησε στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και του όγκου του λιανικού εμπορίου.

"Έναν χρόνο πριν είχαμε μια μικρότερη οικονομία και μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις, μέσω της μείωσης των δημόσιων δαπανών και άλλων μέτρων για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στόχος είναι η οικονομία να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από επιχορηγήσεις και να έχει περισσότερο γερές βάσεις, είπε.

Επίσης, ανακοίνωσε τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία και τους νόμους περί πτωχεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Κύρια επιδίωξη είναι η μείωση του κρατικού ρόλου στην αγορά, σε μια οικονομία, της οποίας μεγάλο μερίδιο κατέχει το κράτος, τόνισε ο υπουργός.

Εξάλλου, το θέμα των 615 εταιρειών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να επιλυθεί, σημείωσε ο κ. Ραντούλοβιτς. Από το σύνολο των εταιρειών, οι 179 βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς τους μέχρι τα μέσα του 2014.

Για τις τροποποιήσεις στο νόμο περί πτωχεύσεων, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι η διευκόλυνση πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα