Σερβική απάντηση στην Άστον

Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απάντηση της σερβικής κυβέρνησης στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον όσον αφορά την πρόταση που κατατέθηκε στον πρόσφατο, όγδοο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς διευκρίνισε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στην ουσία δεν κατατέθηκε πρόταση, αλλά τελεσίγραφο και είπε ότι αναμένει συνέχιση του διαλόγου.

Ο κ. Νίκολιτς, μετά από

συνάντηση χθες με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση για τη λύση που προτάθηκε για το Κόσοβο και ότι πίσω από τη θέση αυτή θα είναι ο ίδιος, δηλαδή ο πρόεδρος της χώρας και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Σερβία δεν μπορεί να παραιτηθεί από το Σύνταγμά της και να εφαρμόσει τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η Τρίτη, την οποία καθόρισε η κ. Άστον ως λήξη της προθεσμίας για τη λήψη απόφασης, δεν είναι "Ημέρα D" και ότι η σερβική ηγεσία δεν θα προδώσει ούτε τα εθνικά συμφέροντά της, ούτε το Κόσοβο, αλλά επίσης δεν αμφισβητεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρακτικά επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη συμφωνία και ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει πρόσθετες εγγυήσεις για τους Σέρβους του Κοσόβου και παράταση των διαπραγματεύσεων.

Ενόψει της απόφασης που θα λάβει η Σερβία, άρχισε πριν από λίγο στο Βελιγράδι συνεδρίαση του προεδρείου του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), στη συνέχεια θα συνεδριάσει η κυβέρνηση της Σερβίας και θα ανακοινωθεί η απόφαση, επειδή όπως είπε ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς από τις Βρυξέλλες έφθασε διευκρίνιση ότι η προθεσμία για την κατάθεση της απάντησης της σερβικής ηγεσίας λήγει σήμερα το απόγευμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζούριτς, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν ότι αναμένουν την απάντηση έως το τέλος του ωραρίου εργασίας τη Δευτέρα, ώστε "αν η απάντηση είναι θετική να προετοιμαστεί για την Τρίτη η τελετή υπογραφής".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα