Σημαντικά αποδυναμωμένη η 77η ΔΕΘ

Μισή, σχεδόν, σε σχέση με πέρυσι έμεινε φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από άποψη αριθμού εκθετών, καθώς παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και η κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό κράτησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις εκτός των χώρων του εκθεσιακού κέντρου.

Ως αποτέλεσμα, οι εκθέτες μειώθηκαν σε 560 από 981 πέρυσι, οι επίσημες κρατικές συμμετοχές περιορίστηκαν σε 10, ενώ ουσιαστικά απόν απ΄ την 77η ΔΕΘ

είναι το ελληνικό δημόσιο: για πρώτη φορά επί δεκαετίες (ενδεχομένως και από την έναρξη της ΔΕΘ) δεν υπάρχει υπουργείο ως εκθέτης! Την παρτίδα φαίνεται ότι "σώζει" το ειδικό αφιέρωμα Energy Land & Domisis, που καταλαμβάνει πάνω από τα μισά τετραγωνικά της φετινής ΔΕΘ (12.000 από τα 20.000), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8-16 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της συρρίκνωσης της φετινής ΔΕΘ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Πάρις Μαυρίδης, ξεκαθάρισε αρχικά ότι η διοργάνωση δεν πρόκειται να είναι ζημιογόνα. Ακολούθως, απέδωσε τη μείωση των εκθετών σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: την οικονομική κρίση, την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και μια σειρά από «άκαιρες ανακοινώσεις».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό θέμα, χαρακτήρισε ως «λανθασμένη χρονικά» την ανακοίνωση για τη συγχώνευση των εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ και του ΟΠΕ λίγες εβδομάδες πριν την 77η ΔΕΘ («μετά την ανακοίνωση δεχτήκαμε βροχή τηλεφωνημάτων σχετικά με το αν θα γίνει ή όχι η ΔΕΘ»). Άκαιρη ήταν κατά τον ίδιο και η ανακοίνωση για την αγορά φωτοβολταϊκών («Μόνο την τελευταία εβδομάδα ακυρώθηκαν 500 τετραγωνικά εκθεσιακού χώρου στη ΔΕΘ, από εταιρείες του κλάδου»).

Σχετικά με το αν ήταν σωστή η απόφαση για δραστικό περιορισμό της κυβερνητικής παρουσίας στη ΔΕΘ, ο κ.Μαυρίδης επισήμανε ότι ναι μεν η εικόνα που έδινε η Θεσσαλονίκη στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου ήταν αυτή μιας φοβικής πόλης, που οι πολίτες της αναγκάζονταν να φεύγουν εκτός γιατί δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το κέντρο, αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα της μη ανόδου των κυβερνητικών κλιμακίων δεν μπορεί να είναι θετικά (πχ, για τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα της πόλης). Ο ίδιος κάλεσε όλους τους φορείς να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν δηλώσεις για τη ΔΕΘ και να βάλουν «πλάτη» για να τη στηρίξουν.

Στόχος να ξεπεραστούν τα 123.000 εισιτήρια

Πάντως, αν η φετινή ΔΕΘ είναι αποδυναμωμένη από άποψη εκθετών, επιχειρεί σαφώς να ενδυναμώσει τη σύνδεσή της με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας: με το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, από ακροβατικά με παγκοσμίως διάσημους ακροβάτες και μίνι ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών (ακολουθεί αναλυτικό τηλεγράφημα) φιλοδοξεί να δελεάσει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν σε αριθμό τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις.

«Στόχος είναι να ξεπεράσουμε την επισκεψιμότητα της 76ης ΔΕΘ, όταν είχαν κοπεί 123.000 εισιτήρια και αν υπολογιστούν και οι προσκλήσεις είχαμε ξεπεράσει τους 150.000 επισκέπτες», σημείωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα