Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την αποστολή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής ΒΡ Γκόρντον Μπιρέλ. Στον αγωγό συμμετέχουν η ελβετική Axpo και η νορβηγική Statoil με ποσοστό 42,5% έκαστη, καθώς και η γερμανική E.OΝ με ποσοστό 15%.

Μέλη της κοινοπραξίας, με δικαίωμα απόκτησης συμμετοχής στον TAP, αποτελούν επίσης οι BR, Socar και Τotal. Η ροή εντός του αγωγού TAP,

ο οποίος προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία εναλλακτική επιλογή απέναντι στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019.

Για ιδιαίτερα σημαντική ημέρα έκανε λόγο από το βήμα της βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του ΤΑΠ δείχνει ότι όταν αποφασίζουμε και λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορεί να επιτύχουμε πολύ σημαντικά πράγματα για τη χώρα.

Στην Αλβανία

Λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, έντονες διεργασίες προκαλεί στην Αλβανία η σημερινή ανακοίνωση. Διαδοχικές συναντήσεις με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον διάδοχο του Έντι Ράμα, πραγματοποίησε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στα Τίρανα μαζί με αξιοματούχους της εταιρείας SOCAR. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν τα βήματα που θα ακολουθηθούν, για την έναρξη και ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού TAP, ο οποίος θα διέλθει και μέσα από την Αλβανία.

Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός των σοσιαλιστών ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: "Πλήρης υποστήριξη για τον αγωγό TAP. Με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για την συνεχεια το μεγάλο έργο". Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Ράχμαν Μουσταφάγιεφ, συνοδευόταν σε αυτές τις συναντήσεις από το σύμβουλο του προέδρου της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR, Murad Heydarov, και τον αντιπρόεδρο της BP, απεσταλμένο στην κοινοπραξία, Shah Deniz, John Baldwin.

Keywords
Τυχαία Θέματα