Σκληραίνουν την στάση τους οι δήμαρχοι

Το κλείσιμο των Δήμων αρχικά από τη Δευτέρα 15 έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου εισηγείται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Κάραβελ με αντικείμενο την στάση που θα κρατήσουν οι δήμαρχοι στο μέτρο της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν, νωρίτερα, δημοτικοί αστυνομικοί με κατεύθυνση τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, στην

Αγίου Κωνσταντίνου. Την Τρίτη, ημέρα απεργίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ δεν θα ανοίξουν ούτε οι παιδικοί σταθμοί.

Εν τω μεταξύ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε πως την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, μετά την κινητοποίηση,τα μέλη της θα παραμείνουν στο Σύνταγμα, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία, επίσης στο Σύνταγμα.

Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, έχει ήδη αποφασιστεί νέα συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, οπότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επ' αόριστον λουκέτου στους δήμους και ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων, εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, που έχουν ως κεντρικό άξονα να μην αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, τις παραιτήσεις τουςστέλνουν σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, διαμαρτυρόμενοι για το ίδιο μέτρο.

Να μην απολυθεί κανείς ζήτησε και πάλι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώ τάχθηκε κατά των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων και επανέλαβε την πρότασή του να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός τι τοπική αυτοδιοίκηση θέλει.

Σκληρή γραμμή από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, με τη χαρακτηριστική φράση «πρέπει να τους κάνουμε ναμας φοβούνται», από τον πρόεδρό της, Θέμη Μπαλασόπουλο.

Ενδεικτική του κλίματος στους δήμους και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της και δημάρχου Αμφιλοχίας, Απόστολου Κοιμήση, ο οποίος ανέφερε στον Αθήνα 9.84 και τη Φρόσω Ζαγορίτου πως Αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες δεν έχει νόημα, ενώ προανήγγειλε άμεση αντίδραση των δήμων σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Τιςδράσεις και κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν και οι εκπαιδευτικοί. Σε λίγη ώρα θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, στην οδό Τσόχα στους Αμπελοκήπους.

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα