Σλοβενία: ανακοίνωση νέας κυβέρνησης

Τη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού, την οποία συγκροτούν τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, απέστειλε στη Σλοβενική Βουλή η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ.

Η νέα κυβέρνηση έχει 13 μέλη, πέντε από το κόμμα "Θετική Σλοβενία", προσωρινή πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Μπράτουσεκ, τρία από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τρία από τη Λίστα Πολιτών και δύο από το Κόμμα Συνταξιούχων.

Ο Ούρος Τσούφερ, ο οποίος από το 2004 είναι επικεφαλής

του κέντρου οικονομικής διαχείρισης της τράπεζας "Νόβα Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα" προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Από το Κόμμα "Θετική Σλοβενία" ο βουλευτής Στάνκο Στέπισνικ θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, ο Ρόμαν Γιάκιτς, πρώην ευρωβουλευτής θα είναι υπουργός Άμυνας, η Τίνα Κόμελ υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου υπεύθυνη για τους απόδημους Σλοβένους και ο Ούρος Γκριλτς επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού του δήμου Λιουμπλιάνας θα είναι υπουργός Πολιτισμού.

Από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν ο Ντέγιαν Ζίνταν, που θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, η Άνια Κόπατς Μρακ, που θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο καθηγητής πανεπιστημίου Γέρνεϊ Πικάλο, που θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού.

Ο αρχηγός της "Λίστας Πολιτών" Γκρέγκορ Βίραντ θα είναι υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης στη νέα κυβέρνηση και το στέλεχος του κόμματος, Σένκο Πλίτσανιτς θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα. Ο Ίγκορ Μάχερ αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Χωροταξίας.

Από το Κόμμα Συνταξιούχων στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν δύο υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Κάρλ Έριαβετς ως υπουργός Εξωτερικών και ο Τόμαζ Γκάνταρ ως υπουργός Υγείας.

Κάθε υποψήφιο μέλος της νέας κυβέρνησης θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις επόμενες 3-7 μέρες και ο πρόεδρος της Επιτροπής θα αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής και στην εντολοδόχο πρωθυπουργό γνωμοδότηση για τον κάθε υπουργό. Αν μία Επιτροπή της Βουλής αποφανθεί αρνητικά για έναν υποψήφιο, τότε η εντολοδόχος πρωθυπουργός πρέπει να ορίσει νεό σε διάστημα τριών ημέρων.

Στη συνέχεια, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα