Σλοβενία:Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού

Οι πρόεδροι τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας υπέγραψαν τελικά αργά χθες το βράδυ τη συμφωνία συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής την Αλένκα Μπράτουσεκ που θα αντικαταστήσει την απερχόμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα.

Στην πρώτη αντίδρασή της η κ. Μπράτουσεκ τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία τερματίστηκε.

Τη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν οι αρχηγοί των κομμάτων Θετική Σλοβενία

(PS), Αλένκα Μπράτουσεκ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), Ίγκορ Λούκσιτς, της Λίστας Πολιτών (DL), Γκρέγκορ Βίραντ και του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), Καρλ Έριαβετς.

«Είναι προφανές ότι λαμβάνουν τέλος οι απειλές και οι προσβολές στη χώρα μας και υπόσχομαι ότι αρχίζει περίοδος συνεργασίας, συζήτησης και αναζήτησης θετικών λύσεων για όλους τους πολίτες», τόνισε η προσωρινή πρόεδρος της Θετικής Σλοβενίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αίτημα διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές, η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Σλοβενική Βουλή μετά από ένα χρόνο. Είπε ακόμη ότι θα καλέσει τους διαδηλωτές σε συνομιλίες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί κοινή γλώσσα σε πολλά ζητήματα».

Η κ. Μπράτουσεκ τόνισε ότι τη συμφωνία υπέγραψαν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που είναι βέβαοι ότι η Σλοβενία θα αποκτήσει ισχυρή κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις.

Η συμφωνία συνεργασίας επικεντρώνεται σε 12 προτεραιότητες, με πρώτη την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της κουλτούρας του διαλόγου και της ανοχής και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως βασική αξία που θα καθοδηγεί τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα εστιάσει στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στη διαμόρφωση κανόνων, στη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού των δημόσιων εξόδων συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.

Οι τέσσερις πολιτικοί δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας και σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, για υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, μάχη κατά της διαφθοράς και βιώσιμη χρήση των φυσικών πηγών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων, Καρλ Έριαβετς ο οποίος αναμένεται να είναι υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία έλαβε τέλος, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει τη δύσκολη οικονομική κρίση που ακόμη διαρκεί.

Τη λήψη μέτρων ζητά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, ζητά η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας (Banka Slovenije) με αφορμή την υποβάθμιση της τράπεζας Nova Ljubljanska Banka (NLB), σε "Caa 2" από "Β2" από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Σύμφωνα με την Moody's, η NLB ανακοίνωσε ζημίες 273,5 εκ. ευρώ το 2012 εξαιτίας της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια,πάνω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 400 εκ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας υπογραμμίζει ότι, η ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της NLB δεν μειώνεται, καθώς η τράπεζα καταγράφει ζημίες τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Κεντρική Τράπεζα. Το 2012 εκτιμάται ότι «έκλεισε» με ζημίες 600 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ίσο με το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» του τραπεζικού συστήματος είναι η NLB, που κατέγραψε ζημίες, αν και τον περασμένο Ιούλιο το σλοβενικό Δημόσιο ενίσχυσε τη ρευστότητά της με ποσό 383 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υποβάθμιση της NLB οδήγησε τη βελγική τράπεζα KBC να αποχωρήσει επίσημα από την τράπεζα, πωλώντας το μερίδιό της (22%) στο σλοβενικό Δημόσιο έναντι 2,76 εκατ.ευρώ. Η KBC είχε εξαγοράσει, αρχικά, το 34% της NLB και στις προθέσεις της ήταν η αύξηση του ποσοστού αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα