Σομαλία: Ελεύθερο το πλοίο Thor Nexus

Σομαλοί πειρατές είπαν ότι έλαβαν λύτρα εκατομμυρίων δολαρίων κι άφησαν ελεύθερο το πλοίο Thor Nexus που ανήκει σε εφοπλιστή της Ταϊλάνδης και το οποίο είχαν καταλάβει την 25η Δεκεμβρίου.

Το φορτηγό, εκτοπίσματος 20.377 τόνων, κατελήφθη από πειρατές 350 μίλια ανοικτά του Ομάν. Είχε πλήρωμα 27 Ταϊλανδούς και έπλεε με προορισμό το Πακιστάν.

"Λάβαμε λύτρα ύψους 5 εκατ. δολαρίων νωρίς το πρωί για την απελευθέρωση του πλοίου", είπε ένας από τους πειρατές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τηλεφωνικά από το κρησφύγετο τους.

Το φορτηγό αφέθηκε ελεύθερο
από τους πειρατές τη Δευτέρα και αναχώρησε συνοδευόμενο από ένα πολεμικό που έπλεε σε κοντινή απόσταση, δήλωσε ο ίδιος.

Σκάφη του πολεμικού ναυτικού διαφόρων κρατών έχουν αναπτυχθεί στα ανοικτά του Κόλπου του Άντεν από τις αρχές του 2009 σε μια προσπάθεια αποτροπής των κλιμακούμενων επεισοδίων πειρατείας. Δεν είναι σαφές ποια απ' αυτές τις ναυτικές δυνάμεις ανέλαβε την αποστολή συνοδείας του συγκεκριμένου πλοίου.

Πειρατές αποσπούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα καταλαμβάνοντας εμπορικά σκάφη στις πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Άντεν.

Ο Άντριου Μουανγκούρα, αρχισυντάκτης του Somalia Report, ενός Διαδικτυακού περιοδικού το οποίο παρακολουθεί συστηματικά το πρόβλημα της πειρατείας στα ύδατα της ανατολικής Αφρικής, επιβεβαίωσε το ότι το πλοίο απελευθερώθηκε.

"Αφέθηκε χθες (Δευτέρα) και κατευθύνεται στη Μομπάσα. Αναμένεται να φθάσει μέσα σε τέσσερις ως πέντε ημέρες", είπε. "Τα λύτρα ερρίφθησαν χθες από ένα ελαφρύ αεροσκάφος στο πλοίο".
Keywords
Τυχαία Θέματα