Σωρεία παραβιάσεων στο Ν. Σουδάν

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους αυτού ότι διέπραξαν δεκάδες βασανισμούς και βιασμούς.

"Η Minuss ανησυχεί διότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες διαπράττουν 'απείθαρχα στοιχεία' του στρατού του Νότιου Σουδάν στην επαρχία Πίμπορ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ", τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν των κυανοκράνων.

Μεταξύ 15 Ιουλίου και 20 Αυγούστου από περιπολίες της Minuss αναφέρθηκαν καταγγελίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -συνολικά, 27 συμβάντα κακομεταχείρισης, ενίοτε με τα χαρακτηριστικά του βασανισμού- όπως ξυλοδαρμοί, εικονικοί πνιγμοί, 12 βιασμοί, 6 απόπειρες βιασμού κι οκτώ απαγωγές. "Κατά πλειοψηφία, τα θύματα είναι γυναίκες καθώς και αριθμός παιδιών".

Για την επαρχία Πίμπορ, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις των φυλών Λου Νούερ και Μιούρλ, είχαν αναφερθεί την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον 600 νεκροί σε πρώτη φάση. Μετά τα αντίποινα που ακολούθησαν ο απολογισμός εκτιμάται ότι ανήλθε σε 900.

Έκκληση στο στρατό του Νότιου Σουδάν να σταματήσει τη βία σε βάρος αμάχων έκανε από τη Νέα Υόρκη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HWR).

Το Νότιο Σουδάν έγινε επίσημα ανεξάρτητο κράτος την 9η Ιουλίου 2011. Το 70% της μεθορίου με το Σουδάν τελεί υπό αμφισβήτηση κι οι σχέσεις με το Χαρτούμ είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα