Σουδάν: Απελευθερώθηκαν 29 Κινέζοι

Σουδανοί αντάρτες απελευθέρωσαν 29 Κινέζους εργαζόμενους που είχαν απαχθεί την 28η Ιανουαρίου στο Νότιο Κορντοφάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Χαρτούμ και μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι 29 Κινέζοι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν απαχθεί τον περασμένο μήνα στο Σουδάν επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος που μίσθωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αφού απελευθερώθηκαν [και παραδόθηκαν] σε αντιπροσώπους της ΔΕΕΣ», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα
Κίνα.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση επιτεύχθηκε έπειτα από τις «εντατικές προσπάθειες διάσωσης που έγιναν από την Κινεζική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Σουδάν και άλλες πλευρές».

Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι, που απελευθερώθηκαν 10 ημέρες μετά την απαγωγή τους, αφού παραδόθηκαν σε αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ μετέβησαν από την Κάουντα, στο Νότιο Κορντοφάν, στο Ναϊρόμπι στην Κένυα, όπου τους περίμεναν στελέχη της πρεσβείας της Κίνας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν βεβαιώνει την κυβέρνηση και το λαό της Κίνας ότι η κυβέρνηση του Σουδάν επιθυμεί να προστατεύσει τις Κινεζικές επενδύσεις και τους εργαζομένους που εμπλέκονται σε αυτές", ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η απαγωγή των εργαζομένων στις κατασκευές την 28η Ιανουαρίου μοιάζει να συνδέεται με μια διένεξη ανάμεσα στο Σουδάν και αντάρτες που πρόσκεινται στο πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένο Νότιο Σουδάν, που διαθέτει μεγάλους πετρελαϊκούς πόρους. Ήταν η τρίτη απαγωγή Κινέζων στο Σουδάν από το 2004 κι υπογράμμισε τους κινδύνους της επέκτασης της κινεζικής παρουσίας στην Αφρική σε αναζήτηση ορυκτών κι ενεργειακών πόρων.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στην κρατική Sinohydro Corporation, μια κατασκευαστική εταιρία η οποία ειδικεύεται στα υδροηλεκτρικά έργα.

Το Πεκίνο αντιμετώπιζε έντονες πιέσεις να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των απαχθέντων εργαζόμενων. Εφημερίδες κάλεσαν να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Κινέζους που εργάζονται εκτός Κίνας.

Η Κίνα είχε στείλει μια ομάδα στο Χαρτούμ για να συμβάλει στην απελευθέρωση των εργαζόμενων. Συνολικά 47 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο όπου έγινε η επίθεση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν-Βόρειου (SPLM-N), και από αυτούς δεκαοκτώ διέφυγαν και όλοι πλην ενός σώθηκαν. Ένας από τους απαχθέντες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και η σορός του παραδόθηκε στους Κινέζους διπλωμάτες, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Νότιο Κορντοφάν λόγω των συγκρούσεων των τελευταίων μηνών και του λιμού που απειλεί την περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα