Σουβάλοφ:Θα επαναπατρίσει το ενεργητικό του

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ρωσικής κυβέρνησης, ο Ίγκορ Σουβάλοφ, φημισμένος για τις μεγάλες επενδύσεις του τις οποίες έχει τοποθετήσει εν μέρει σε φορολογικούς παραδείσους, θα επαναπατρίσει στη Ρωσία το ενεργητικό του, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπό του.

«Επιβεβαιώνουμε ότι (ο Σουβάλοφ και η σύζυγός του) θα μεταφέρουν στο ρωσικό έδαφος τα ενεργητικά τους», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Σουβάλοφ, πρώτου αντιπροέδρου αρμόδιου για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό τομέα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες
που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Βενταμόστι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ζεύγος Σουβάλοφ άρχισε στα τέλη του 2012 να μεταφέρει το ενεργητικό που είχε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους σ' ένα «τυφλό καταπίστευμα» (blind trust) με την ονομασία Severin. Η δομή αυτή, η οποία προβλέπεται από το αγγλοσαξονικό δίκαιο, εμποδίζει τον δικαιούχο των επενδύσεων να επεμβαίνει στη διαχείρισή τους.

Μια πηγή προσκείμενη στον Σουβάλοφ, ο οποίος είναι το δεύτερο πλουσιότερο μέλος της κυβέρνησης, εξήγησε στο «Βενταμόστι» ότι επιδιώκει έτσι να προετοιμαστεί ενόψει ενός νόμου που εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το κοινοβούλιο και θα απαγορεύσει στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις εισοδήματος που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2012, ο Ιγκόρ Σουβάλοφ κέρδισε 9,6 εκατ. ρούβλια (περίπου 246.000 ευρώ). Η σύζυγός του, η Όλγκα Σουβάλοβα, δήλωσε σχεδόν 38 φορές περισσότερα, δηλαδή 365 εκατ. ρούβλια (σχεδόν 9,3 εκατ. ευρώ), καθώς και ακίνητα στη Βρετανία, την Αυστρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, τα δηλωμένα εισοδήματα του οποίου υπερβαίνουν μακράν αυτά του Βλαντίμιρ Πούτιν ή του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βρέθηκε πέρυσι στο κέντρο μιας πολεμικής περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως, ενώ κατείχε υψηλά αξιώματα στην κυβέρνηση ή το Κρεμλίνο, ο Σουβάλοφ είχε επενδύσει σε στρατηγικές εταιρείες, όπως η Gazprom, μέσω της εταιρείας οφσόρ που είχε καταχωρίσει στο όνομα της συζύγου του και επωφελούμενος από τις σχέσεις του με Ρώσους ολιγάρχες όπως ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ και ο Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Ο Σουβάλοφ έχει διαβεβαιώσει πως όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία και έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Οι ρωσικές αρχές έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον αγώνα κατά της ενδημικής φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. Το φαινόμενο υπογραμμίσθηκε πρόσφατα με την κρίση στην Κύπρο, όπου πολλοί Ρώσοι είχαν τοποθετήσει τις περιουσίες τους.

Η φυγή κεφαλαίων ήταν 25,8 δισεκ. δολάρια κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, από 54,1 δισεκ. δολάρια το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα