«Στάση πληρωμών» προς τις ιδιωτικές κλινικές

Από άτυπη... επίσημη βαίνει να γίνει η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος προς τους παρόχους υγείας και πιο συγκεκριμένα προς τους ομίλους υγείας και τις διαγνωστικές κλινικές της χώρας, με τις συνολικές οφειλές να ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 1 δισ. ευρώ. Σε 800 εκατ. ευρώ ανέρχονται για τα έτη 2007-2011 οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που πλέον εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι οφειλές για το 2012 αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Διαθέσιμα υπόλοιπα όμως για να γίνει η εξόφληση δεν υπάρχουν, όπως
έχει γίνει ήδη γνωστό, και οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν... Ενδεικτικά το αρχικό budget του ΕΟΠΥΥ για τις κλειστές νοσηλείες ήταν 495 εκατ. ευρώ για όλο το 2012. Τα χρήματα αυτά εντούτοις επαρκούν τελικά μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως θα ισχύει η λογική του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» για τις ιδιωτικές κλινικές. Ο αντίστοιχος περσινός προϋπολογισμός για τις κλινικές ήταν 750 εκατ.

«Δεν υπάρχουν χρήματα» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά προς τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κατά τη προχτεσινή μαραθώνια συνάντησή τους. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν ήταν σε θέση να καθορίσει ούτε ένα υποτυπώδες πλάνο πληρωμής των παλαιότερων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και των τρέχοντων του ΕΟΠΥΥ και αρκέστηκε να δηλώσει μόνο ότι «τα αιτήματα των παρόχων υγείας είναι δίκαια». Να σημειώσουμε πως κάθε μήνα, ο λογαριασμός του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές αυξάνεται κατά 50 εκατ.

Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Απρίλιο και αυτό «ψαλιδισμένα, καθώς εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση του υπόλοιπου 10% για το πρώτο δίμηνο. Κανονικά, και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που προβλέπει πληρωμή εντός 60 ημερών, θα έπρεπε να είχαν εξοφληθεί ο Μάιος και ο Ιούνιος. Κατά συνέπεια, η μη εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλομένων ποσών οδήγησε τις κλινικές σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, οι όμιλοι υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές έρχονται τρίτοι στη «σειρά πληρωμών», αφού κατά προτεραιότητα εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί και ακολουθούν οι ιδιώτες γιατροί που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του «Μητέρα», μέλος του Δ.Σ. του «Υγεία» και πρόεδρος του ΣΕΚ Ανδρέας Καρταπάνης σημείωσε (κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του 1ου προγράμματος πρακτικής άσκησης ιατρών που διοργανώνει το «Μητέρα») πως το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη μετέπειτα πορεία που θα χαράξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ άφησε να εννοηθεί πως επίκεινται τροποποιήσεις στη χάραξη της εμπορικής πολιτικής τους, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν καταρτίσει ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Πίσω από την «τροποποίηση της εμπορικής πολιτικής» μπορεί να κρύβεται επανακαθορισμός της τιμολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών ή μείωση των λειτουργικών δαπανών των κλινικών με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζομένους.
Keywords
Τυχαία Θέματα