Σταθερή κυβέρνηση επιθυμεί ο Ναπολιτάνο

Τηνβούληση του προέδρου της δημοκρατίαςτης Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο ναεξασφαλίσει στην χώρα μια ισχυρήκυβέρνηση επισημαίνει με ρεπορτάζ καισχόλιά του ο ιταλικός Τύπος.

«Οπρόεδρος Ναπολιτάνο επιθυμεί πρωτίστωςνα προκύψει μια πραγματική πλειοψηφίαστην γερουσία, όπως προβλέπει τοσύνταγμα», αναφέρει η εφημερίδα ΛαΡεπούμπλικα.

Αυτόσημαίνει ότι δεν μπορεί να εξεταστείτο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας»της κεντροαριστεράς, η οποία θα επιδίωκενα εξασφαλίζει νόμο προς νόμο τηνυποστήριξη των γερουσιαστών του

ΜπέπεΓκρίλο, του ηγέτη του Κινήματος ΠέντεΑστέρων (M5S).

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίαςτης κεντροαριστεράς αναφέρθηκε αυτήντην εβδομάδα σε ένα λειτουργικό, «μάχιμοκυβερνητικό σχήμα εκτάκτου ανάγκης».Ο Ιταλός πρόεδρος όμως φέρεται, σύμφωναμε δημοσιογραφικές πληροφορίες, ναεπιθυμεί ασφαλέστερες και μονιμότερεςλύσεις.
Με ειδικό διάταγμα, ο Ναπολιτάνομπορεί να επισπεύσει την έναρξη τωνδιαβουλεύσεων με τα κόμματα.

ΤοΣύνταγμα ορίζει πως οι διαβουλεύσειςαυτές πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά σεδυο εβδομάδες. Αλλά το σημαντικό στηνφάση αυτή είναι να μην δώσει η Ιταλίατην εικόνα πολιτικής αστάθειας στουςευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της,κάτι που κρίνεται πολλαπλώς επικίνδυνο.

ΟΣίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης τηςκεντροδεξιάς, επικεντρώνεται από τηνδική του πλευρά στην προετοιμασία τηςσυγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υποστηρικτώντου εναντίον της δράσης των δικαστικώνστις 23 Μαρτίου. Παράλληλα, στέλνει μήνυμαπρος κάτω κατεύθυνση ότι προτίθεται ναυποστηρίξει μια κυβέρνηση που θαασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα τηςχώρας και με σειρά μεταρρυθμίσεων, υπότον όρο να έχει χρονικό ορίζοντατουλάχιστον δυο ετών.

Ηκεντροαριστερά πάντως δεν δείχνει αυτήτη στιγμή να ενδιαφέρεται να ξεκινήσειδιάλογο με τον μεγιστάνα του Τύπουμοιάζει να επιδιώκει, αντιθέτως, να τοναπομονώσει. Το κύριο θέμα γύρω από τοοποίο θα περιστραφεί η συζήτηση σχετικάμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσειςστην ιταλική πολιτική είναι κατά γενικήπαραδοχή η κατάργηση των κρατικώνχρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα. Σεό,τι αφορά τις εκλογές της 24ης και 25ηςΦεβρουαρίου, η κάλυψη των εξόδων τωνκομμάτων προβλέπει την καταβολή από τοιταλικό δημόσιο ενός ποσού 160 εκατομμυρίωνευρώ.

ΟΓκρίλο συναντάται σήμερα και αύριο μεεκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστέςτου κινήματος του.

Οηγέτης του M5S με δηλώσεις του στονγερμανικό Τύπο ανακοίνωσε εξάλλου τηνπρόθεσή του να οργανώσει δημοψήφισμαμέσω Διαδικτύου για την παραμονή ή τηνέξοδο της χώρας του από το ευρώ.
Σταως τώρα «μηνύματά του» πάντως προς ταπαραδοσιακά κόμματα δεν έχει συμπεριλάβειτο θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματοςστις κύριες προτεραιότητες που προβάλλειγια την «αλλαγή» που ευαγγελίζεται στηνιταλική πολιτική και οικονομία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα