Στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης τα εργασιακά

Όλα τα δύσκολα θέματα για τα εργασιακά έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα στην συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και οι αποδοκιμασίες που εισέπραξαν κατά την είσοδό τους στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, από μέλη του ΠΑΜΕ και διαδηλωτές ΑμΕΑ. Η κατάργηση των τριετιών

στον κατώτατο μισθό, η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης και η μείωση της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης είναι κάποια από τα ζητήματα που εξετάζονται.
Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Το υπουργείο Εργασαις εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί ακόμη η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων. Η κυβέρνηση δεν ειναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά 2 ή και 3 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα