Στη Βουλή η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ

Στη Βουλή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Αρείου Πάγου, αναμένεται να στείλει την Τετάρτη το πρωί τη δικογραφία για την υπόθεση αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, ο αντιεισαγγελέας

του Αρείου Πάγου, και εποπτεύων των δυο οικονομικών εισαγγελέων , Νίκος Παντελής.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει, ξεσηκώνοντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων κυρίως για το χρόνο που επέλεξε να το κάνει, δηλαδή μια ημέρα μετά την δεύτερη αρχειοθέτηση των καταγγελιών του για «οχλήσεις στο έργο τους» ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η δικογραφία ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα Παντελή προκειμένου να αποφανθεί αν πρέπει να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή, αν και αυτό ήταν ουσιαστικά κίνηση τυπικού χαρακτήρα δεδομένου πώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αναφέρει πώς «η δικογραφία υποβάλλεται αμελλητί στη Βουλή, αν υπάρξει αναφορά σε τυχόν ευθύνες υπουργών». 

Πάντως , παρά τον πολιτικό θόρυβο που δημιουργήθηκε εξαιτίας του «άκαιρου του αιτήματος» , όλες οι πολιτικές πλευρές συμφωνούσαν πώς η δικογραφία πρέπει να πάει για οριστική διαλεύκανση στη Κοινοβούλιο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, «γρήγορα στη Βουλή».

Διαχωρίζει για τα μη πολιτικά πρόσωπα 

Ο κ. Παντελής στέλνει πίσω τη δικογραφία στον κ. Πεπόνη με εντολή να συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση και με αυτό τον τρόπο να διορθωθεί και η νομική ατέλεια, της μη λήψης εξηγήσεων από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ, καθηγητή Αν. Γεωργίου. 

Η έρευνα θα αφορά και δυο ακόμα μέλη του ΔΣ της Στατιστικής Αρχής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανάλογα είχε ενεργήσει η δικαιοσύνη Ιδιαχωρίζοντας δηλαδή πολιτικά από μη πολιτικά πρόσωπα) και στις υποθέσεις του Βατοπαιδίου, της Ζήμενς και των υποβρυχίων.

Υπενθυμίζεται πώς στο γγραφο που έστειλαν στον εισαγγελέα του Α.Π. οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς  ανέφεραν επί λέξει ότι «από το σύνολο του συλλέγοντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».

Οι εισαγγελείς παρέθεταν 18 ονόματα προσώπων που κατέθεσαν στην έρευνα και υπογράμμιζαν πως «σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού,, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών». Ρητή (ονομαστική) αναφορά πάντως σε πολιτικά πρόσωπα δεν υπάρχε
Keywords
Τυχαία Θέματα