Στη βουλή το ν/σ για τα ΑΕΙ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του ν/σ του υπ. Παιδείας, που προβλέπει αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και αύριο προκειμένου να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να τοποθετηθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ονομαστική ψηφοφορία,

που ήδη έχουν ζητήσει να διεξαχθεί επί της αρχής του ν/σ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» από τον πρύτανη του Παν. Αιγαίου Πάρη Τσάρτα, ο οποίος με δηλώσεις του στον 9.84 και στον Τάκη Καμπύλη επισήμανε την αναγκαιότητα υπερψήφισης των τροπολογιών προκειμένουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ. «Έχουμε φτάσει πέραν του «κόκκινου», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν θα ανοίξουν ή όχι τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσάρτας απάντησε ότι αυτό «θα κριθεί από την σκέψη και την ωριμότητα που θα φανεί κυρίως κατά τις δύο ημέρες συζήτησης των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, στη βουλή. Θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα από τα κόμματα προς τα έξω, κι όχι μόνο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι, καταλαβαίνουν τη σημασία να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, χωρίς να στοχοθετούνται οι πρυτάνεις. Όλα θα κριθούν αρκετά στη συζήτηση, στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση και στην κατάληξη που θα έχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα Ιδρύματα βρίσκονται σε στάση πληρωμών από την 1η Ιουλίου, καθώς οι Σύγκλητοι δεν έχουν τη δυνατότητα αν εγκρίνουν προϋπολογισμούς.

Ακόμη, κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι προώθησε τον νόμο Διαμαντοπούλου στηριζόμενο σε μια «πολιτική εμμονή», ενώ υπενθύμισε ότι, κατά της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ 20 πανεπιστήμια.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι, «οι τροπολογίες, που περιλαμβάνονται στο σημερινό νομοσχέδιο, «δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα αλλά αποτελούν μια βάση να υπάρξουν προϋπολογισμοί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ».

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Τσάρτας δήλωσε ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο των Πρυτάνεων. «Την επιδιώξαμε», είπε χαρακτηριστικά αλλά επισήμανε πως «δεν γίνεται όπως πρέπει ούτε στους χρόνους που πρέπει διότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει. Δεν νομοθετείς σε θέματα παιδείας με τρόπο κάθετο και ριζικό σε εποχή κρίσης. Πρέπει να μπορείς να έχεις και τα χρήματα και από αντιπρόπερσι φαινόταν ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν».

Για το θέμα των καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών δήλωσε ότι, το φαινόμενο έχει περιοριστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι, υπάρχει «πολύ λιγότερη κομματικοποίηση και πιο εύρυθμη λειτουργία. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αυτό δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε.

Ακόμη, για το κλείσιμο περιφερειακών σχολών ή πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο κ. Τσάρτας είπε ότι, «ουδέποτε η Σύνοδος αρνήθηκε να συζητήσει τέτοιο θέμα. Τώρα θα το συζητήσουμε με χρονοδιάγραμμα. Η κουβέντα δεν μπορεί να αφορά μόνο τα περιφερειακά πανεπιστήμια, δεν είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα